Connect with us
3 august-28072015

Știri

Evenimentele zilei de 3 august

In data de 3 august 1977 a avut loc greva minerilor din Valea Jiului, una dintre miscarile de protest cele mai ample din perioada comunista.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 27 IULIE

Minerii din Valea Jiului au lucrat intotdeauna in conditii foarte grele. Chiar si cu folosirea tehnologiei celei mai moderne,  ceea ce nu era cazul in minele României socialiste din anii 1970, lucrul in minele de carbune era greu si periculos. Accidentele de mina erau destul de dese. De exemplu, pe 2 noiembrie 1972, in urma unei explozii au murit 43 de oameni la Mina Uricani.

Anul 1977 a fost un an greu pentru economia Romaniei. Urmarile crizei energetice mondiale inceputa în 1973-1974 inca erau resimtite pe deplin, iar cutremurul din 4 martie 1977 a ingreunat si mai mult situatia tarii. In pofida acestor greutati, Ceausescu nu a acceptat reducerea cifrelor de plan si insista ca toti indicatorii stabiliti anterior sa fie indepliniti.

La scurt timp dupa miscarea pentru drepturile omului Charta 77 initiata in Cehoslovacia, un protest similar a fost organizat si in Romania de dizidentul Paul Goma. La 23 martie 1977, minerul din Valea Jiului Dumitru Blaj a plecat la Bucuresti pentru a semna apelul lui Goma. Nota sa adresata scriitorului a fost citita ulterior la Radio Europa Libera, si ca urmare Blaj a fost criticat in fata colectivului de munca, degradat pe post de vagonetar, apoi supraveghetor la un depozit de lemne. El a murit in anii ’80 in circumstante dubioase.

Nasteri importante in data de 3 august:

La data de 3 august 1962 s-a nascut Mariana Bitang, antrenoare federala de gimnastica

La data de 3 august 1969: Mihaela Radulescu, realizatoare si moderatoare de emisiuni tv

Decese importante in data de 3 august:

La data de 3 august 1889 a incetat din viata Veronica Micle, poeta romana.

Sursa foto: ziaristionline.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top