Evenimentele zilei de 30 iunie

30.06.2015
Evenimentele zilei de 30 iunie

În data de 30 iunie 1929, cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată și sfinţită biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți, amplasată în preajma închisorii orășenești.

La începutul secolului XX, în orașul Bălți exista o singură biserică creștină Sfîntul Nicolae, construită încă pe timpul principatului Moldovei. La 1915, necesitatea construirii unei a doua biserici creștine era eminentă, populația orașului fiind în creștere. S-a decis ca noua biserică să fie edificată din fondurile Direcției Generale Penetenciare din capitala Petersburg, de aici și amplasarea bisericii în apropierea închisorii orășenești. Opera arhitectului rus A. Ivanov, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a rămas nefinalizată după Revoluția din 1917 din Rusia.

Au urmat timpuri vitrege pentru construcția nefinalizată fiind amenințată chiar de distrugere. Fosta gubernie Basarabia reunificată cu Patria Mamă România se supunea legilor românești care interziceau amplasarea în imediata apropierea a oricărei bisercii creștine a unei alte biserici de alt cult și invers. De aceea, începerea construcției unei sinagogi între anii 1923-24 în apropierea bisericii nefinalizate, amenința biserica cu desființarea.

După recăpătarea independenței Republicii Moldova, clădirea bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a fost reparată și biserica redeschisă pentru credincioși. Biserica funcționează pînă în ziua de azi.

Tot la data de 30 iunie, dar în anul 1848 are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou înlăturat. În Valahia se formează un guvern interimar. Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.

În data de 30 iunie 1826 împăratul rus Nicolae I aprobă hotărârea Consiliului de Miniştri privind instituirea Comitetelor de construcţii la Chișinău și Ismail.

Nașteri importante de pe data de 30 iunie:

La 30 iunie 1470 s-a născut Charles al VIII-lea al Franței, rege al Franței.

La 30 iunie 1960 s-a născut Marin Almăjanu, politician român.

La 30 iunie 1977 s-a născut Monica Iacob-Ridzi, politician român.

Sursa foto: neo-romanesc.blogspot.com