Orient Express și arta călătoriei

11.10.2015
Orient Express și arta călătoriei

A fost cel mai cunoscut tren din lume. La bordul lui s-au născut legende. Au călătorit cu el capete încoronate și actori faimoși. A fost numit Regele Trenurilor și Trenul Regilor. Astăzi trezește încă fascinația tuturor pentru că este simbolul unei epoci frumoase, în care călătoria era o artă. Doamnelor și domnilor, bine ați venit la bordul trenului Orient Express!

Orient Express a fost visul ambițios al unui belgian pe nume Georges Nagelmackers care și-a imaginat un tren care să circule de la un capăt la altul al continentului european. Fascinat de inovațiile feroviare pe care le-a văzut cu ochii săi în Statele Unite ale Americii, unde în 1869 a fost inaugurată prima cale ferată transcontinentală, Nagelmackers a dorit să facă același lucru și în Lumea Veche. Drumul neîntrerupt de peste 4000 de kilometri nu era însă de ajuns: o asemenea călătorie trebuia făcută în stil, în lux. Aceasta a fost viziunea lui Nagelmachers; trebuia doar să găsească o modalitate de a o transpune în realitate.

Un continent unit de la Vest la Est

A reușit să o aducă la viață în 1883, după ani de negocieri dificile cu mai multe companii feroviare europene. În cele din urmă, a fost stabilită ruta Paris – Constantinopol. Numele de Orient Express s-a născut în presa vremii, când capitala Imperiului Otoman era, pentru europeni, simbolul Orientului.

Citeste mai mult pe historia.ro