Connect with us
Castelul din Carpati-26082015

Știri

Povestea trista a ruinelor din Romania care l-au inspirat pe Jules Verne sa scrie ,,Castelul din Carpati”

,,Castelul din Carpati” este unul dintre cele mai celebre romane ale autorului Jules Verne. Actiunea romanului a fost inspirata dupa Cetatea Colt, din comuna hunedoreana Rau de Mori.

„Castelul din Carpati“, cum este cunoscuta cetatea dupa romanul cu acelasi nume scris de Jules Verne, are o vechime de peste 600 de ani, dar niciodata nu s-a aflat intr-o stare de deteriorare mai proasta ca in prezent.

Ruinele atrag anual numerosi turisti, si asta datorita romanului lui Jules Verne. Legenda spune ca la sfarsitul secolului XIX Castelul fusese abandonat si lasat in paragina, iar localnicii din zona erau de parere ca in interiorul sau domnesc forte supranaturale ale raului.

castelul din carpati-27082015

Sursa foto: trilulilu.ro

CITESTE SI: POVESTI DE DRAGOSTE INCREDIBILE DE LA AUSCHWITZ

Povestea romanului este legata de mai multe legende locale. Potrivit istoricului hunedorean Dorin Petresc, una dintre relatarile relevante despre Colt i-a apartinut carturarului musulman Evlia Celebi, ajuns in partile Hunedoarei in anul 1659, impreuna cu oficiali militari turci.

castelul din carpati-2

Sursa foto: epochtimes-romania.com

Acestia au dus lupte grele pentru a pune satpanire pe Castel, dar multi dintre ei au pierit in batalii, spiritele lor bantuind si astazi zona.

O alta legenda a cetatii a fost inspirata din fapte reale si este cunoscuta de oamenii locului. Domnita Ileana Candea, a fost stapana cetatii in secolul al XVI-lea.

Legenda spune ca in timpul unui asediu al tatarilor, care a avut loc asupra satelor din Tara Hategului, iubitul ei ar fi fost luat prizonier. Acesta i-ar fi aparut in somn femeii si i-a spus ca va fi eliberat, cand ea va aduna atata aur cat sa ajunga sa faca un munte pana la el. Toate aceste povesti l-au inpirat pe celebrul Jules Verne sa dea nastere romanului sau ,,Castelul din Carpati”.

Povestea trista a ruinelor din Romania care l-au inspirat pe Jules Verne sa scrie Castelul din Carpati-1

Sursa foto: turismistoric.ro

Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top