Connect with us
Specialiștii anunță NUMELE ORAȘELOR care vor fi inundate după topirea ghețarilor

Știri

Specialiștii anunță NUMELE ORAȘELOR care vor fi inundate după topirea ghețarilor

Un instrument de prognoză dezvăluie care orașe vor fi afectate pe măsură ce diferite porțiuni ale suprafețelor înghețate se topesc.

„Pe măsură ce orașele și țările încearcă să construiască planuri pentru atenuarea inundațiilor, ele trebuie să privească circa 100 de ani în viitor și doresc să evalueze riscurile într-un mod similar cu cel al companiilor de asigurare”, a notat cercetător-șef dr. Erik Ivins.

Iar acest nou instrument le oferă o cale prin care pot afla care suprafață înghețată reprezintă cel mai mare pericol.

Potrivit BBC, instrumentul sugerează că în Londra nivelul apei ar putea fi afectat în mod semnificativ de schimbările survenite în zona de nord-vest a calotei glaciare a Groenlandei. Pentru New York, cea mai mare îngrijorare o reprezintă porțiunile nordice și estice a întinderii de gheață.

Un alt om de știință, dr. Eric Larour, a declarat că trei procese importante au influențat ”amprenta nivelului mării”, modelul de schimbare a nivelului apei la nivel mondial. Primul dintre acestea este gravitația. ”Aceste (întinderi de gheață) sunt mase uriașe care exercită o atracție asupra oceanului”, a explicat Larour. ”Când gheața scade, acea atracție se diminuează, iar marea se va îndepărta de acea masă”, a adăugat el.

În mod similar acestei ”influențe de împingere și atracție” a gheții, pământul de sub o pătură de gheață care se topește, ce fusese anterior comprimat de greutatea gheții, se extinde vertical.

Cel din urmă factor implică rotația planetei noastre. ”Pe măsură ce (Pământul) se rotește, acesta se clatină, iar odată cu schimbarea maselor de la suprafața sa, această mișcare suferă modificări. ”Și acest lucru, la rândul său, redistribuie apa pe Pământ”, a adăugat expertul.

Analizând fiecare dintre acești factori, oamenii de știință au reușit să realizeze acest instrument de prognoză specific unui oraș.

”Putem calcula sensibilitatea exactă — pentru un anumit oraș — a unui nivel al mării raportat la fiecare masă de gheață din lume”, a declarat dr. Larour pentru BBC News.

Citeşte şi Copil de 5 ani, în stare gravă la chirurgie, după ce a fost bătut cu cureaua de tatăl său

Copil de 5 ani, în stare gravă la spital, după ce a fost bătut cu cureaua de tatăl său. Un băiețel în vârstă de 5 ani, din Focșani, a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost bătut cu cureaua de tatăl său.

Bărbatul s-a enervat pentru că micuțul de cinci ani nu și-a făcut temele pentru grădiniță și a decis să îl educe cu cureaua.

Copilul a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență ‘Sfântul Pantelimon’ din Focșani, iar medicii i-au pus următorul diagnostic: politraumatism prin agresiune, cu echimoze şi hematom orbital stâng, torace posterior, coapsă stânga, umăr şi braţ stâng.

Copilul a fost internat la Chirurgie Infantilă. În acest caz s-a autosesizat şi Protecţia Copilului. O echipă mobilă a Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă s-a deplasat la spital pentru a evalua starea copilului şi nu este exclus ca băieţelul să fie preluat în plasament.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top