Connect with us
material

Știri

Un nou material creeat de cercetători va schimba lumea

Un material ieftin, termoelectric, poate genera electricitate din căldura emanată de orice susțin cercetătorii.

Acest nou material poate face ca haina pe care o porți să utilizeze căldura organismului tău pentru a-ți încărca telefonul. Pare incredibil și ușor ireal, dar eforturile concertate ale mai multor experți în domeniu sunt pe cale să înfăptuiască ,,minunea”.

Problema principală în conceperea unui material termoelectric este că toți conductorii electrici buni tind să fie metale. metalele tind să conducă foarte bine și căldura – prea bine pentru a menține o diferență utilă. Prin urmare un material termoelectric bun ar trebui să aibă o „personalitate” dublă.

Stefano Curtarolo, directorul Centrului pentru Genomica Materialelor al Universității Duke, din Carolina de Nord, subliniază trei progrese majore în acest domeniu.

Primul îl reprezintă informatica termodinamică, utilizată în prezicerea felului în care se vor solidifica elementele în cauză. Cel de-al doilea este utilizarea computerelor cuantice, mult mai puternice, la modelarea elementelor noi și a comportamentului electronilor acestora.

Iar cel de-al treilea, și cel mai inovator, programele deinteligență artificială. Ele vor fi cele ce caută candidații cei mai potriviți, care apoi vor fi testați în realitate.

În prezent, există aproximativ 200.000 de compuși anorganici cunoscuți, dar despre care știm prea puțin în materie de conductibilitate termică sau electrică.

Sursa foto: phys.org

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top