Știri
Ce scria Mihai Eminescu la 1876 despre societate, valabil si in 2016
”Exista doua natiuni deosebite in aceasta tara: una stoarsa si saracita, de producatori, alta imbuibata, de mijlocitori. Averea se urca numai in orase si chiar si aici, nu in populatia romana, ci in cea straina. Avem de-o parte rasa romana, cu trecutul ei, identica in toate tarile pe care le locuieste, popor cinstit, inimos, capabil de adevar si patriotism. Avem apoi, deasupra acestui popor, o patura superpusa, un fel de sediment de pungasi si cocote, rasarita din amestecul scursurilor orientale si a celor occidentale, incapabile de adevar si patriotism.
(…) Populatia autohtona scade si saraceste, cartile nu se citesc, patura dominanta, superpusa rasei romane, n-are nici sete de cunostinte, nici capacitatea de a pricepe adevarul. Daca acest sediment invata, o face in sila, gonind dupa o functie, incolo leaga cartea de gard si, pentru a avea o functie, trebuie sa fii inrudit cu ei…
Fata cu o asemenea priveliste – in care virtutea se considera de unii ca nerozie, se taxeaza de altii ca o crima, in care inteligenta si stiinta sunt privite ca lucruri de prisos, sunt expuse invidiei nulitatilor si batjocurii caracterelor usoare, in care cumintenia se numeste arta de a parveni sau de-a trai fara compensatii din munca altora – spiritul cel mai onest ajunge la un moment fatal, de cumpana, in care inclina a crede ca in asemenea vreme si-n asa generatie insusirile rele ale oamenilor sunt titluri de recomandatie.