Știri
COZONAC DE Paste – Cele mai bune retete
Iata care sunt cele mai usoare retete de cozonac.
COZONAC DE Paste pufos
Ingredinte de aluat:
● un kilogram de făină
● 50 de grame de drojdie
● 250 de grame de zahăr
● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime
● 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit
● cinci gălbenuşuri
● o linguriţă rasă de sare
● arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie
Ingredinte pentru umplutură:
● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie
● rahat
● nucă
Mod de preparare:
Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece aşa iese mai pufoasă. Apoi se încălzeşte laptele, în care se dizolvă zahărul şi vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul şi nuca şi se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.
Galbenuşurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie şi portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduţ. Întreaga compozoţie se freamătă până când devine un conţinut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă şi grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce aţi frământat preţ de 30 de minute întregul conţinut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald şi ferit de curent timp de o oră şi jumătate.
După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziţie vor ieşi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafaţa de lucru se presează făină din abundenţă şi se ia fiecare jumătate în parte de aluat şi se întinde bine cu un făcăleţ. Se adaugă umplutura şi se rulează, după care se iau două suluri şi se împletesc. Se aşează în tăvile speciale pentru cozonac şi se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade şi se lasă timp de 45 de minute.
Sursă: Gabriela Cara
COZONAC DE Paște cu rahat
Ingrediente:
● 1 kilogram de făină
● 50 grame drojdie
● 400 grame de zahăr
● 500 mililitri de lapte
● 100 mililitri de ulei
● 6 ouă
● coaja de la o lămâie
● 1 sticluţă de esenţă de rom
● 3-4 bucăţi de rahat
● 2 linguri de cacao
● nucă măcinată
● vanilie
● 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) şi vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de lămâie.
Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.
Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao şi romul.
Se porţionează aluatul în 3 părţi egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, se rulează, şi se stropeşte cu apă şi se presară zahărul şi apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.
Sursă: PetitChef
REŢETĂ COZONAC CU CACAO ŞI NUCĂ
Ingrediente aluat:
1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente umplutura:
250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom
Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.
Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.
Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.
Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.
Foto: stiriagricole.ro