Connect with us

Știri

Documentar INEDIT realizat in perioada COMUNISTA pentru bucurestenii din anul 2080 VIDEO

„Pentru stranepoti, inca ceva despre Bucuresti” este un documentar realizat in anii 1980, drept o dedicatie pentru bucurestenii din anul 2080.

Regizat de Paula si Doru Segall, documentarul de 14 minute face parte din arhiva studioului de film „Alexandru Sahia”. Filmul prezinta o Capitala aglomerata si prospera, fiind inserate cateva cadre suprarealiste, precum o studenta care canta la harpa in remorca unui taxi. Documentarul scoate in evidenta cateva strazi cu nume sugestiv, precum Aleea Macaralei, Intrarea Filmului sau Strada Artei.

Studioul Sahia a functionat timp de aproape patruzeci de ani si a produs o gama variata de filme documentare, de la propaganda politica pana la materiale video de protectia muncii sau de promovare turistica.

<<Ce ar trebui sa stie bucurestenii din 2080 despre stramosii lor de la 1980: un documentar foarte simpatic semnat de Sahia Film. Cu toate ca azi nu se mai stie mare lucru despre aceasta casa de productie dedicata exclusiv filmelor de actualitati, iar ce se stie (crede) este ca aici fiinta una din bucatariile propagandei comuniste, realitatea a fost una mult mai nuantata. Aici s-au produs chiar si unele documentare care se abateau de la linia de partid, cu riscul de a ramane „la sertar” (a nu fi difuzate) – de exemplu, „Manastirea Vacaresti” de Nicolae Corjos, film realizat pe furis în timpul demolarilor din 1984. Cat priveste tonul în care se prezenta discursul din filme, chiar si anii proletcultisti au avut parte de inventivitate si mult umor (e suficient sa amintim „Un minut” de Ion Bostan)>>, se spune despre studiourile Alexandru Sahia pe pagina de Facebook Arhivararu.

 

 

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top