Connect with us
inventatori-08092015

Știri

Top 5 cei mai mari inventatori ai Romaniei si inventiile lor

De-a lungul timpului Romania a dat omenirii in dar o serie de mari inventatori cunoscuti pe plan international.

Poporul roman s-a bucurat de inventatori care au surprins lumea. Creierele luminate ale Romaniei au reusit sa dea nastere unor inventii din domeniul medicinei si tehnologiei care au schimbat cursul istoriei.

Iata un top 5 cu cele mai importante nume romanesti de mari inventatori dar si creatiile acestora!

1. Petrache Poenaru- Stiloul

Sursa foto: bibmet.ro

Sursa foto: bibmet.ro

Petrache Poenaru este omul responsabil pentru faptul ca profesorii ne-au silit in clasele primare sa scriem cu stiloul. In vremuri de mult apuse, stiloul reprezenta un simbol al prosperitatii si intelectualismului. Nu oricine isi permitea sa semneze sau sa scrie cu un stilou. Petrache Poenaru s-a nascut in 1799 a devenit un inginer si matematician prolific si si-a dedicat intreaga sa activitate profesionala dezvoltarii invatamantului romanesc.

Pe langa activitatea sa didactica, Petrache Poenaru a fost unul dintre oamenii de incredere ai lui Tudor Vladimirescu. Tot el a fost primul roman din istorie care a calatorit cu trenul, pe ruta Liverpool – Manchester.

2. Stefan Odobleja – parintele ciberneticii

Sursa foto: revistauniversulmeu.wordpress.com

Sursa foto: revistauniversulmeu.wordpress.com

Stefan Odobleja a fost cel care a pus bazele ciberneticii, prezentate in ,,Psihologia consonatista”. El a fost geniul care a evidentiat lumii intregi legile echilibrului, reactiei si reversibilitatii. Stefan Odoblejea a demonstrat lumii intregi ca originile ciberneticii se gasesc in psihologie.

CITESTE SI: TOP 5 CARTI CARE AU SCHIMBAT OMENIREA

3. Henri Coanda- avionul cu reactie

Sursa foto: mixdecultura.ro

Sursa foto: mixdecultura.ro

Cu totii stim ca Henri Coanda a fost ,,responsabil” pentru inventarea avionului cu reactie in 1910. Inventia sa denumita ,,Coanda-1910″ a fost prezentata in premiera mondiala la Expozitia Internationala de Aeronautica de la Paris. In timpul testarii, inventatorul a descoperit ,,efectul Coanda”, folosit in prezent la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice, dar si in domeniul medicinei, la crerea inimii artificiale.

4. Ion Cantacuzino – leacuri pentru holera si tuberculoza

Sursa foto: bzi.ro

Sursa foto: bzi.ro

Descendent al familiei Cantacuzino, Ion Cantacuzino a fost inevtatorul care a salvat mii de vieti prin dezvoltarea vaccinul antiholeric. In timpul Primului Razboi Mondial el a fost omul care a ajutat la combaterea unei mari epidemii de tifos. Datorita lui Ion Cantacuzino, Romania a fost a doua tara din lume care si-a vaccinat nou-nascutii impotriva tuberculozei. In prezent, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie din Bucuresti ii poarta numele.

5. Nicolae Paulescu – insulina

Sursa foto: radiochisinau.md

Sursa foto: radiochisinau.md

Toti diabeticii de pe glob ii datoreaza in prezent viata lui Nicolae Paulescu. Aproximativ 5% din populatia Pamantului se lupta zilnic cu diabetul. In anul de gratie 1921, Nicolae Paulescu, profesor la Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti a inventat in laboratorul sau insulina.

Te fac aceste personaltitati maretete din istoria tarii sa fii mandru ca esti roman?

Sursa foto: fashionely.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top