Connect with us
avion-09092015

Știri

Povestea celui mai urat avion din lume

Proiectat in anii ’40 de catre sovietici, un aparat de zbor a intrat in istorie drept cel mai urat avion din lume cu nume de demon.

Uniunea Soviectica a proiectat in mijlocul anilor ’40 un avion special care a intrat in folosul marilor ferme si colectivelor agricole. Sovieticii foloseau un avion cu elice de tip An-2 „Annushka” pentru stropirea ogoarelor. Acesta era la fel de complex precum un tractor, dar si la fel de incet. An-2 era un aparat de zbor in care te puteai increde. Productia acestuia era foarte ieftina si aparatul era usor de pilotat.

Handicapul cel mai mare pe care l-a avut acest avion a fost viteza mica de care dadea dovada. Asa s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa se construiasca un alt aparat de zbor.

Dupa un an de teste, inginerii aviatici au reusit sa ,,dea nastere” celui mai urat avion din lume. Se numea PZL M-15 si era dotat cu motoare mai puternice, de tip turboreactor, capabile sa cutreiere deasupra campurilor intinse.

Sursa foto: playtech.ro

Sursa foto: playtech.ro

CITESTE SI: TOP 5 CEI MAI MARI INVENTATORI AI ROMANIEI SI INVENTIILE LOR

Designul sau iesit din comun prevedea o coada de-a dreptul ciudata, cu aripi superioare care erau conectate de cele inferioare prin bare si rezervoare uriase pentru chimicalele pe care trebuia sa le arunce deasupra ogoarelor. Pentru aterizare, avionul era dotat cu trei roti rabatante, iar interiorul sau era proiectat tot cu trei locuri pentru piloti.

Pentru ca era o aparitie stranie si oarecum ciudata pe cer, avionul a primit porecla de ,,Belphegor”. Numele provine de la un demon mitic care pacaleste oamenii facandu-i sa creada ca au realizat o inventie care ii va face bogati.

Sursa foto: playtech.ro

Sursa foto: playtech.ro

Atunci cand prototipul de avion a fost dat in folosinta fermierilor, acestora li s-a parut foarte greu de manevrat si de pilotat. Intr-un final s-au contruit 175 de astfel de aparate de zbor, productia acestora incetand in anul 1981. Totusi, PZL M-15 sau ,,Belphegor” a ramas in istoria aviaticii drept cel mai urat avion din lume cu nume de demon.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top