Connect with us
Exorcizare, paranormal si malefic

Stil

EXORCIZARE, paranormal si MALEFIC in sarbatoarea romaneasca: „Vei fi luat de Rusalii”

Duminica, romanii vor sarbatori Rusaliile, momentul in care s-a intamplat Pogorarea Sfantului Duh peste apostoli. Sarbatoarea reprezinta consacrarea Bisericii intemeiate de Iisus Hristos si implica multe traditii care, printre altele, se refera la credinta in viata vesnica, la existenta spiritelor rele si a demonilor.

Rusaliile se praznuiesc intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa invierea Domnului, iar sambata, dupa slujba Parastasului, se imparte pomana pentru iertarea sufletelor mortilor. La casa celui caruia i se imparte se aprinde lumanarea infipta in colac. Cel care primeste pomana, imparte pentru cei morti in familia lui. Este bine ca in aceasta zi, inainte sa mananci, sa dai ceva de pomana.

Dupa slujba din Duminica Pogorarii Duhului Sfant, se merge la camp si se face sfintirea mica a apei, iar acea aghiazma este folosita ulterior pentru semanaturile campului, conform Mediafax. In mitologia populara, Rusaliile sunt spirite rele ce nu pot fi vazute de oameni si care lasa in urma lor numai boli si necazuri. Pentru protectie, oamenii pun in casa pelin si usturoi. Cine calca pe locul in care au dansat acestea, se imbolnaveste de boala numita „luat de Rusalii”.
Rusaliile pedepsesc oamenii rai, dar si pe cei care nu le respecta zilele de sarbatoare sau care aduc apa de la fantana, noaptea.

Citeste si: Solstitiul de vara 2016. Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti

Superstitii VINERI 13. Ce sa faci ca sa nu ai ghinion in aceasta zi

Batranii vorbesc de boala numita „ologit de Rusalii”, de care se poata scapa de prin descantec de Rusalii, citind din carti, la manastire. Se mai poate scapa de aceasta afectiune intrand in Hora Calusului sau sarind peste bolovanul pe care celebrii dansatori il asaza pe pamant. Cand spiritele rele deveneau periculoase, oamenii purtau usturoi si pelin la brau sau intrau in hora Calusului in ziua de Rusalii.

Despre dansul calusarilor se crede ca acest poate sa vindece relele facute de Rusalii. Un grup de 13 calusari danseaza timp de o luna, iar bolnavii se intind pe pamant si asteapta ca fiecare calusar sa sara peste ei. La sfarsitul acestui ritual popular, celui bolnav i se sopteste o urare de sanatate, despre care se crede ca are efecte miraculoase. In popor se crede ca Rusaliile deriva din cuvantul slav rusalka. Rusalcele sunt spirite rele ale apei, un fel de demoni. Aceste spirite puteau fi imbunate in prima saptamana a lunii iunie daca erau sarbatorite.

De Rusalii, cele mai cunoscute superstitii sunt urmatoarele:
– nu e bine sa mergi la camp si in general nu se lucreaza, pentru ca pot veni pedepse de la lele
– nu se merge in locuri pustii sau pe langa fantani, pentru ca acolo se aduna spiritele cele mai rele
– nu e bine sa te certi pentru ca vei fi “luat din Rusalii”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top