Connect with us
Rusalii 2016, zi libera pentru romani

Stil

Rusalii 2016, zi libera pentru romani. Vezi cand pica

Rusaliile reprezinta o sarbatoare foarte importanta la romani, fapt pentru care autoritatile au stabilit cateva norme importante. Astfel, prima si a doua zi de Rusalii au o semnificatie oficiala inclusiv in Codul muncii si sunt zile libere legale. Sarbatorirea Rusaliilor pica mereu duminica si lunea, ceea ce inseamna ca salariatii care au program obisnuit de lucru, de luni pana vineri, vor beneficia de ziua libera doar la data de 20 iunie.

Pana in prezent, in acest an angajatii au primit liber la 1 ianuarie si la 2 mai, pentru ca prima zi de Paste si Ziua Muncii s-au suprapus intr-o zi de duminica. In aceste conditii si fara a lua in calcul prima si a doua zi de Rusalii, mai sunt cinci libere legale pana la finalul anului, iar patru dintre acestea sunt programate chiar in timpul saptamanii, dupa cum urmeaza:

Adormirea Maicii Domnului – 15 august, intr-o zi de luni
Sfantul Andrei – 30 noiembrie, intr-o zi de miercuri
Ziua Nationala a Romaniei – 1 Decembrie, intr-o zi de joi
Prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie, in zilele de duminica si luni

Angajatii trebuie sa mai stie ca legea ce reglementeaza acordarea zilelor libere contine si urmatoarea prevedere: prin contractul colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte zile libere, in functie de situatie. Codul muncii prevede si ca sarbatorile legale nelucratoare, dar si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu se includ in durata concediului de odihna anual.

Cine va avea ghinionul sa lucreze de Rusalii, va avea dreptul la acordarea unor compensatii speciale din partea angajatorului. Acordarea zilelor libere in zilele nelucratoare de sarbatoare legala nu este valabila pentru toti salariatii. Legea este clara si arata ca exista anumite categorii de angajati care trebuie sa lucreze in aceste zile. In schimb, acestia vor beneficia de acele compensatii speciale mentionate anterior.

Citeste si: CAPITALISM SALBATIC. Acesti oameni poarta scutece ca sa nu isi intrerupa munca

Saptamana de lucru s-ar putea reduce la 4 zile. Vezi in ce conditii!

Vizate de cele amintite mai sus sunt unitatile sanitare si unitatile de alimentatie publica, pentru care reprezentantii Guvernului trebuie sa stabileasca programe de lucru speciale. Urmeaza locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau a specificului activitatii.

„Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140 (n.r. – sanitare si de alimentatie publica), precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 (n.r. cele pentru care activitatea nu se poate intrerupe) li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, se arata in dispozitiile Codului muncii.

Angajatorii care nu respecta drepturile prevazute in zilele de sarbatoare legala, risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top