Connect with us
Atentat terorist in Bagdad

Știri

Atentat terorist in Bagdad. Bilant groaznic: cel putin 83 de morti

Lumea a fost zguduita de un nou atac criminal organizat de gruparea terorista Statul Islamic. De data aceasta, fanaticii jihadisti au lovit Bagdad, capitala Irakului, unde doua atentate cu bomba au ucis cel putin 83 de persoane, in timp ce aproximativ 200 au fost ranite in cursul noptii de sambata spre duminica. Teroarea a cuprins locuitorii Bagdadului in momentul in care s-a auzit prima explozie generata de o masina-capcana. Conform CNN, deflagratia a fost atat de puternica incat a ucis pe loc 78 de persoane si a ranit alte 160. La scurt timp a urmat si a doua explozie care a modificat bilantul initial la 83 de morti.

Conform primelor informatii furnizate de fortele de securitate de la fata locului, prima explozie s-a produs in cartierul Karrada, recunoscut ca o zona aglomerata a orasului. Tinta nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca aici merg la cumparaturi multi musulmani inainte de sarbatoarea care marcheaza sfarsitul lunii sacre dedicate Ramadanului. Unul dintre reprezentantii Ministerului de Interne, Saad Maan, a declarat jurnalistilor ca explozia a fost provocata de o masina-capcana aruncata in aer in apropierea unui restaurant.

Citeste si: Atentat la Istanbul: Presedintele vrea ca tarile sa lupte impreuna impotriva terorismului

UPDATE: Posibil atentat terorist in Germania, la un cinematograf din Viernheim

Reteta folosita de teroristi pentru amestecul exploziv a incendiat ulterior si mai multe magazine de langa restaurant. A doua explozie a fost generata de un dispozitiv improvizat in cartierul Shaab, situat in estul Bagdadului. La putine momente dupa varsarea de sange, liderii gruparii teroriste Statul Islamic au revendicat primul atac intr-un comunicat distribuit pe retelele de socializare. In plus, acestia au transmis ca tintele atentatelor au fost musulmanii siiti.

Specialistii in securitate internationala au interpretat aceste atacuri prin prisma unor actiuni recente ale armatei irakiene. Astfel, fortele miitare speciale au organizat o actiune ofensiva in urma careia au reusit sa elibereze orasul Fallujah. Nu este primul obiectiv pe care fanaticii jihadisti din Statul Islamic il pierd de cand armata irakiana a inceput ofensiva. Mai multe teritorii din provincia Anbar, precum orasele Ramadi, Hit si Rutba, au fost eliberate. Totusi, orasul Mosul ramane in continuare sub dominatia jihadistilor, care mai au sub control si alte zone-cheie din Irak.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top