Connect with us
Ce scriu stenogramele Wikileaks din cazul ERDOGAN despre PONTA si IOHANNIS

Știri

Ce scrie in stenogramele Wikileaks din cazul ERDOGAN despre PONTA si IOHANNIS

Wikileaks a publicat peste 300.000 de emailuri de pe serverul intern al presedintelui Turciei, Recep Tayip Erdogan. In stenogramele Wikileaks aparute recent pe piata, Romania este mentionata de 99 de ori. Nume grele din politica romaneasca si servicii sunt mentionate in dosarul Erdogan: fostul premier, Victor Ponta, actualul presedinte Klaus Iohannis si seful Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Victor Ponta apare in 3 emailuri din serverul intern al presedintelui turc, iar in unul din acestea sunt mentionati presedintele IOhannis si directorul SIE, MRU. Emailurile despre care face vorbire Wikileaks sunt folosite pentru gestionarea afacerilor externe si nu pentru chestiuni interne sensibile, scrie site-ul lui Julian Assange.

Victor Ponta este mentionat in contextul alegerilor generale din anul 2015 care au avut loc in Turcia. Acesta apare intr-un raport Goldman Sachs Global Investment Research pe un mail trimis in luna octombrie 2015. In document se vorbeste despre situatia din regiune si politicile fiscale. Despre Romania se spunea ca Banca Nationala mentinea dobanda de politica monetara din acea perioada.

Economia era pe crestere atunci, insa Goldman Sachs avertiza asupra schimbarilor pe care BNR le putea face din punct de vedere fiscal in tara noastra. „In opinia noastra, aceste dinamici de crestere, ca si incertitudinea privind proportiile expansiunii fiscale pentru anul urmator – avand in vedere discutiile despre marirea salariilor in sectorul public si propunerile premierului Ponta pentru noi taieri de taxe – ar putea cauza, in cele din urma, inasprirea tonului BNR”, scrie in documentele Wikileaks despre tara noastra.

PRIMUL INTERVIU cu ERDOGAN dupa tentativa de lovitura de stat, la CNN

Turcii au iesit din nou in strada dupa lovitura de stat esuata. Decizia dura a lui Erdogan

Tot din Wikileaks reiese faptul ca Ponta nu a mintit atunci cand a sustinut ca Iohannis nu l-a consultat in legatura cu numirea in fruntea SIE a lui Mihai Razvan Ungureanu, fost apropiat al lui Traian Basescu. Stenogramele amintesc de boicotul PSD de la votul din Parlament.

Comisia de telecomunicatii din Turcia a reactionat imediat dupa publicarea stenogramelor despre felul in care conduce Erdogan tara, afacerile de culise si problemele institutionale discutate prin intermediul mesajelor electronice. Aceasta a decis blocarea accesului la acest site si la alte site-uri care promoveaza stenogramele Wikileaks.

Erdogan a decretat aseara stare de urgenta pentru urmatoarele 3 luni in Turcia, dupa ce au fost arestati mai multi magistrati si procurori acuzati ca ar fi fost complici la lovitura de stat. Au fost disponibilizati, de asemenea, mii de profesori, acuzati de legatura cu dusmanul de moarte al presedintelui turc, F. Gulen, autoexilat in Statele Unite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top