Connect with us
Explozie în Turcia, în fața unui sediu de poliție. Peste 20 de răniți

Externe

Explozie în Turcia, în fața unui sediu de poliție. Un mort și peste 30 de răniți

Explozie în Turcia. Aproximativ 20 de persoane au fost rănite în urma unei explozii în fața unei clădiri de poliție vineri dimineața, în orașul Diyarbakir, din sud-estul Turciei.

Update 9:18: În urma exploziei, un persoană a murit și alte peste 30 sunt rănite.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce poliția a reținut doi lideri ai principalului partid prokurd și alți câțiva deputați ai țării într-o escaladare majoră a unei represiuni mai largi împotriva kurzilor.

Un reporter AFP a declarat că mai multe ambulanțe au fost trimise la locul exploziei.

Înainte de explozie, poliția l-a arestat pe Selahattin Demirtas, Partidul Democrat al Poporului (HDP), în casa lui din Diyarbakir, în timp ce co-președintele Figen Yuksekdag a fost reținut la Ankara, ca parte a unei investigații de terorism, a declarat agenția de știri de stat Anadolu.

Reținerea lor parte dintr-o operațiune pe scară largă împotriva HDP, care este al treilea cel mai mare partid din Parlamentul turc cu 59 de locuri și principalul reprezentant politic al minorității kurde.

Această vastă operaţiune nocturnă are loc într-un context foarte tensionat, după plasarea în detenţie a celor doi primari din Diyarbakir, „capitala” sud-estului majoritar kurd din Turcia, însângerat de lupte zilnice între forţe de securitate şi membri PKK, considerată o grupare teroristă de către Ankara.

Această operaţiune are loc în contextul în care Turcia se află în stare de urgenţă, în urma tentativei de lovitură de stat din iulie. Mai multe ţări europene şi ONG-uri acuză autorităţile turce că nu se limitează la presupuşi pucişti, ci vizează opoziţia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză că HDP are legături strânse cu PKK şi a subliniat că nu va mai considera această formaţiune drept un interlocutor legitim, pe ai cărei membri îi catalogează cu regularitate drept „terorişti”.

În mai, Parlamentul turc a aprobat să li se ridice imunitatea unor deputaţi vizaţi cu proceduri judiciare, o măsură contestată care-i ţinteşte de fapt pe aleşii HDP.

Demirtas şi Yüksekdag sunt vizaţi de mai multe anchete cu privire la presupuse legături cu PKK, însă au dat asigurări în mai multe rânduri că nu se vor prezenta de bunăvoie la o eventuală convocare a justiţiei.

Demirtas, supranumit o vreme „Obama kurd” din cauza charismei sale, a fost considerat de mult timp un potenţial rival al lui Erdogan pe o scenă politică dominată de şeful statului turc.

„Poliţiştii sunt la uşa domiciliului meu. la Diyarbakir, cu o decizie de plasare în stare de arest cu forţa”, a anunţat Demirtas într-un mesaj postat pe Twitter înainte să fie reţinut.

HDP, care are 59 de deputaţi în Parlamentul turc, dezminte că este „aripa politică” a PKK.

Citește și: Liderii principalului partid prokurd din Turcia, arestați preventiv

Reţinerea celor 11 deputaţi turci are loc la câteva zile după arestarea pentru „activităţi teroriste” a celor doi primari din Diyarbakir, duminică, o măsură care a declanşat mai multe manifestaţii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top