Pericol de explozie în România. O cisternă s-a răsturnat la Buzău. Ce conține

22.09.2020
Pericol de explozie în România. O cisternă s-a răsturnat la Buzău. Ce conține

Risc mare de explozie la Buzău, unde o cisternă s-a răsturnat. Mașina transporta o substanță periculoasă, iar autoritățile au intervenit pe loc.

În această dimineață, traficul rutier a fost blocat pe Drumul Național 2, în apropiere de Buzău. O cisternă încărcată cu un diluant de origine petrolieră venea dinspre Ploieși și mergea spre Iași s-a răsturnat într-un sens giratoriu.

Explozie evitată, datorită intervenției pompierilor

”Încă de la primirea apelului, la fața locului au fost dizlocate 5 echipaje de salvatori, care, având în vedere substanța periculoasa transportată, precum și pericolul de explozie și intoxicație au acționat pentru limitarea zonei, protecția și limitarea scurgerilor de substanțe, respectiv reducerea riscurilor existente.

Vreau să vă anunț că în sprijin a fost solicitat un echipaj de cercetare CBRN din cadrul Unității Speciale de Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani, și totodată a fost dispusă măsura întreruperii circulației rutiere și blocarea accesului în zonă cu sprijinul colegilor de la Poliție și Jandarmi, până la transvazarea lichidului inflamabil”, a spus George Crețu, șeful ISU Buzău, pentru antena3.ro.

Substanța transportată de cisternă era un solvent foarte puternic, într-o cantitate de 24 de tone. Acesta ar fi provocat o explozie uriașă dacă nu erau luate măsuri. Vehiculele de pe DN2 au fost oprite la 2 kilometri de locul accidentului. În continuare există scurgeri din cisternă.

Mașină va fi luată cu ajutorul unei macarale, iar dizolvantul va fi transferat în altă cisternă.

„Întreaga zonă a fost izolată, circulatia rutieră este întreruptă, cu sprijinul echipajelor de politie și de jandarmi. Există pericolul de explozie și totodata pericol de intoxicare, fiind vorba de o substanță atât inflamabilă, cât și volatilă”, a declarat George Crețu, purtător de cuvânt ISU Buzău.