Connect with us

Știri

A murit Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu

Elisabeth Rațiu, soția fostului om politic Ion Rațiu, a murit astăzi, anunță contul de Facebook Ratiu Center for Democracy. 

În urmă cu câteva ore, pe pagina de Facebook a apărut anunțul trist.

”Anunțăm cu profundă tristeţe trecerea în neființă a lui Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu. Odihnească-se în pace!”, se arată în mesajul de pa pagina de Facebook.

Aceasta avea 94 de ani si s-a stins la Londra. Născută Elisabeth Pilkington, aceasta a fost mutată la Cambridge din cauza celui De-al Doilea Război Mondial și l-a cunoscut pe Ion Rațiu, de care s-a îndrăgostit nebunește.

În anul 1945, cei doi s-au căsătorit și au avut o căsnicie fericită până în anul 2000, atunci când Ion Rațiu s-a stins la Londra.

Împreună, cei doi au avut doi copii, pe Indrei-Stephen și pe Nicolae-Christopher.

Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central dinTurda.

Elisabeth Rațiu a murit/ foto: Facebook

Elisabeth Rațiu a murit/ foto: Facebook

Între 1940 și 1990, a locuit în Regatul Unit, acolo unde a înființat (în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington) și finanțat Fundația Rațiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNȚ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD. A candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990 unde a obținut 4,29 % din voturi și s-a plasat atunci pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996, a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNȚCD.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top