Connect with us
Numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,26 milioane in al doilea trimestru, in scadere cu 47.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut

Știri

Numarul pensionarilor romani a scazut cu 47.000 in ultimul an, iar pensia medie a crescut cu 5,7%

Numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,26 milioane in al doilea trimestru, in scadere cu 47.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pensia medie a crescut cu 5,7% intr-un an, la 943 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS), citate de news.ro

Raportul dintre numarul de pensionari si cel de salariati a fost de 9 la 10, ceea ce inseamna ca 10 angajati activi sustin noua pensionari, dar acest raport variaza de la un judet la altul.

In timp ce in Bucuresti sunt cinci pensionari la zece salariati, in judetul Teleorman raportul este de 17 varstnici la 10 salariati. In Giurgiu se inregistreaza cea mai mica pensie, de 748 de lei, cu o diferenta de peste 400 de lei fata de pensia maxima, primita de persoanele din Bucuresti, care se ridica la 1.180 de lei.

Citeste si: Populatia Romaniei, in scadere continua. Expertii se asteapta la declin demografic grav

La nivel national, pensia medie lunara a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% fata de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 931 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net a fost de 53,7%, comparativ cu 56,4% in trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, din care 89% sunt cei cu pensie de asigurari sociale de stat.

Totodata, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (75%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat partial au reprezentat 1,9%.

Exista si 565.100 de beneficiari de indemnizatie sociala, care au pensia minima de 400 de lei pe luna achitata tuturor celor inscrisi in sistemul public de pensii, indiferent cat de putin au cotizat la acesta.

Cresterea puterii de cumparare a pensionarilor in al doilea trimestru a fost de 0,2%, in conditiile in care raportul dintre cresterea pensiilor si indicele preturilor de consum, care masoara cresterea preturilor, a fost de 100,2%.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top