Connect with us

Știri

,,Titanicul romanesc”. Tragedia de pe nava Mogosoaia

In dimineata zilei de 10 septembrie 1989, tragedia navei Mogosoaia a socat intreaga Romanie. Aproape 200 de oameni si-au pierdut viata in naufragiu.

Unul dintre cele mai triste evenimente navale din istoria Romaniei a fost scufundarea maretului vas Mogosoaia. Pasagerul naval a fost construit 1975 si efectua curse regulate intre Galati si Tulcea. In timpul uneia dintre curse, pe o ceata deasa, pasagerul a fost lovit de impingatorul bulgaresc „Petar Karamincev“. Nava Mogosoaia a fost avariata atat de grav incat s-a scufundat in doar cateva minute de la ciocnire.

Teodor Neagu, unul dintre supravietuitorii cumplitului accident isi aminteste si acum perfect cosmarul prin care a trecut. In acea duminica de septembrie, tanarul Teodor care lucra ca electrician la Avicola Galati, a mers sa isi viziteze parintii din Grindu.

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Barbatul povesteste ca initial voia sa mearga in vizita cu sotia si cei doi micuti, insa vremea mohorata si ploioasa l-a facut sa se razgandeasca. Acum ii multumeste cerului ca a urcat singur pe vasul Mogosoaia pentru ca este ferm convins ca familia sa ar fi pierit in apele tulburi.

CITESTE SI: POVESTEA NESTIUTA A CELOR MAI MARI NAUFRAGII DIN ISTORIA MARITIMA

Neagu isi aminteste ca vasul a plecat din port la ora 8:10 dimineata. Acela a fost momentul in care viata a 200 de persoane a pornit pe ultimul drum. Teodor Neagu era in hol si, dupa doar cateva minute, a auzit sirena de pe Mogosoaia.

„Mi-am dat seama ca ceva nu este in ordine, pentru ca nu avea de ce sa sune sirena. Am iesit pe punte. Atunci am observat cum vine spre noi un impingator. Am realizat ca ne vom ciocni si in urmatorul moment am sarit pe barja lor. Langa mine mai era un consatean, Maricel Tulceanu. Asa ne-am salvat. Daca ramaneam pe Mogosoaia nu mai traiam sa va povestesc nimic astazi. Multi spun ca a fost un gest nebunesc, ca puteam sa murim chiar inainte ca vasul sa se scufunde. Stiti cum e, pana la urma si simplu fapt ca esti in viata reprezinta un pericol.“, a povestit supravietuitorul pentru Adevarul.ro.

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Barbatul a povestit ca nava s-a scufundat in aproximativ 5 minute chiar sub ochii lui. Este ferm convins ca cei care au murit nici macar nu au apucat sa constientizeze ce li se intampla. Imediat dupa ce Mogosoaia s-a pierdut sub apele Dunarii, la fata locului a aparut o salupa care i-a salvat pe putinii supravietuitori.

Teodor povesteste ca primele corpuri neinsufletite au iesit la suprafata apei imediat. Locul incepea sa colcaie de cadavre plutitoare. Dupa ce nava a fost scoasa la suprafata, numarul decedatilor s-a inmultit. Imaginea apocaliptica a ramas intiparita in mintile putinilor supravietuitori.

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Barbatul a povestit ca mortii erau ,,pescuiti” de ambarcatiuni sau scosi de scafandri de pe fundul apei. Mai apoi erau intinsi pe o platforma, spalati cu furtunul si dupa aceea erau preluati de medicii legisti.

Tragedia care a ramas in amintirea tuturor oamenilor din zona a reprezentat cel mai mare naufragiu din istoria Romaniei. Iar povestea desfasurarii actiunii ar putea face subiectul unui film artistic de lung metraj.

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa foto: tramclub.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top