Stil
Semnificația vâscului. De ce este bine să ai această plantă în casă de Anul Nou
Vâscul are o semnificație sacră în folclorul european. Planta căreia i se mai spune și „creanga de aur” este recunoscută ca un simbol al Sărbătorilor de Iarnă.
Tradiția spune că vâscul este un simbol al curățeniei spirituale, al dragostei și al armoniei. Se spune că dacă planta este atârnată la ușă aduce noroc, bunăstare și fericire.
De ce este bine să ai vâsc în casă de Anul Nou
O tradiție răspândită spune că cei care se sărută sub o creangă de vâsc vor avea ucurie, fericire și iubire. Acest obicei este păstrat în multe țări. Spre exemplu în Franța, se crede că îndrăgostiții care se sărută sub vâsc vor avea o relație lungă și fericită.
Cea mai cunoscută legendă legată de vâsc spune că fiul zeiței norvegiei Frigga ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile mamei sale l-au readus la viață. Drept mulțumire zeița a binecuvântat planta.
În alte culturi, planta este cunoscută pentru puterea de a-i face pe oameni să revină la sentimente mai bune. Spre exemplu, se spune că dacă două persoane sunt certate și se întâlnesc sub vâsc, dușmănia dintre ele dispare.
Citește și: Revelion 2017: Superstiții, tradiții și obiceiuri în noaptea dintre ani
În tradiția populară se mai spune că vâscul are această putere atât timp cât bobițele ei albe sunt prezente. În momentul în care planta rămâne fără bobițe, vâscul nu mai are același efect.