Tot mai mulți români găsesc în cutia poștală diferite oferte pentru energia electrică. Aceștia sunt somați să le semneze și să le retrimită prin poștă. Consumatorii casnici se întreabă ce pot păți dacă refuză să semneze contractul.
Ce se întâmplă cu energia electrică?
Înainte de toate, românii trebuie informați că e vorba de o măsură cât se poate de legală. Este vorba de aplicarea Ordinului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nr. 88/2015 care aprobă contractele cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici.
Procesul de schimbare a contractelor a început în 2015, iar termenul limită este 1 octombrie 2017. Companiile de furnizare a electricității (Enel, Cez, E.on) au creat pagini web pentru a informa clienții în legătură cu reglementările ANRE.
Practic, ANRE impune reactualizarea contractelor de furnizare odată ce s-a început liberalizarea pieței economice în energie. Ordinul ANRE conține modelul contractului cadru, modelul facturării și al convenției de consum pentru casnici.
Dacă se schimbă titularul de contract, trebuie prezentate cererea de încheiere a contractului, copia actului de spațiu, copia actului de identitate, cererea de reziliere din partea fostului titular, acceptul scris al deținătorului spațiului și formularul standard. E important de spus că românii care nu au semnat încă aceste contracte nu rămân fără curent electric, notează Libertatea.ro.
CITEȘTE ȘI: Anunț crucial pentru pensiile românilor! Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp
CITEȘTE ȘI: Ministrul Muncii, precizări despre legea salarizării unitare și cum va afecta pensiile și salariile
Dacă românii refuză semnarea contractului și retrimiterea acestuia în cele 30 de zile prevăzute de lege ca termen, contractul este considerat în vigoare după scurgerea acestui timp.