Știri
Mihai Fifor este premierul interimar al României. Cu ce s-a făcut remarcat
Social-democratul Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de premier interimar al României. Fifor s-a născut într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe data de 10 mai 1970.
El este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne.
În 2015, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a prelua ministerul Transporturilor.
În anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar în 1995 a urmat Masterul în „Literatura română”.
Mihai Fifor a devenit, în 2003, doctor în Antropologie Socială, iar în 2007 a mai absolvit Masterul „Managementul Afacerii Publice” la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
În anul 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne „Managementul afacerilor interne”, Academia de Politie Al. I. Cuza, precum şi cele ale Colegiului Naţional de Apărare „Securitate şi buna guvernare”.
În ceea ce priveşte activitatea profesională, Fifor a fost, între anii 1994-2001, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C. S. Nicolaescu-Plopşor” al Academiei Române, după care a deţinut funcţiile de director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Dolj şi manager al Muzeului Olteniei din Craiova.
Mihai Fifor a fost propus pentru funcţia de premier a României
În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012. De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a fost manager la Muzeul Olteniei.
Începând din 2012, Mihai Fifor este senator. În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana.
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el deţine o casă în Işalniţa, cu o suprafaţă de 150 mp şi un autoturism Dacia Logan pe care l-a dobândit prin contract de credit auto.
Senatorul are deschis un cont în lei la BRD, cu un sold de 49.840,37. De asemenea, Fifor are un credit ipotecar la Volksbank Craiova, scadent în 2031 cu o valoare de 17.170 euro, precum şi un contract de credit auto la RCI Leasing România IFN de 43.500,50 RON.
La venituri, senatorul PSD a trecut indemnizaţia de la Parlament de 64.471 lei şi 83 lei de la Universitatea Craiova.
Soţia sa, Adina Fifor, a câştigat 17.659 lei de la Muzeul Oltenitei
La secţiunea Venituri din investiţii, social-democratul a declarat 7184,95 lei de la SC Fondul Proprietatea SA. El a mai încasat 100.000 lei din decizii de despăgubire ANRP.
Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta „nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.
Fifor a fost luat în calcul de două ori de PSD pentru a prelua şefia Guvernului: în iarnă, odată cu primul Cabinet PSD, şi după demiterea lui Grindeanu. El a refuzat, în şedinţa CExN de luni, să devină premier, potrivit liderilor PSD.
Senatorul s-a remarcat în ultimele luni şi ca preşedinte al Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. Tot atunci s-a ales și cu porecla ”bibliotecarul” pusă de Radu Berceanu, cel care explica că nu dorește să dea explicații în fața ”bibliotecarului Fifor” și ”electricianului Nicolicea”.
Întrebat despre ce l-a recomandat pe Fifor pentru postul de ministru al Economiei, având în vedere că nu are studii economice, premierul desemnat Mihai Tudose a explicat că nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.
”Confundaţi partea de Minister al Economiei ca un Minister de Finanţe. Nu trebuie să fii economist la Ministerul Economiei, trebuie să înţelegi cum funcţionează economia, să ai bunul simţ să îi pui la treabă pe cei care se ocupă de acest lucru şi să împingi proiectele spre direcţia bună, ceea ce domnul Mihai Fifor are”, a spus Tudose.