Știri
Catastrofa care pândeşte omenirea. Seria de cutremure din ultima perioadă agită scoarţa terestră
Cutremurele care au avut loc în ultima perioada în Cercul de Foc agita scoarţa terestră. O sumedenie de cutremure au lovit placa supranumită Cercul de Foc săptămâna trecută, reînnoind temerile că un cutremur masiv este pe cale să se producă.
Seismele au lovit lângă Japonia, Guam și Taiwan, în jurul așa-numitului Cerc de Foc al planetei.
Cercul de Foc este o zonă în formă de potcoavă, care este un focar pentru activități tectonice și vulcanice.
Unii au sugerat că frecvența și proximitatea seismelor sunt semne ale unui cutremur mai mare
Experții au susținut că evenimentele din jurul Cercului de Foc sunt rareori legate și că, în majoritatea cazurilor, dezastrele adiacente sunt o coincidență. Însă, există specialişti care vin şi contrazic această teorie.
Un cutremur de 6,4 magnitudini a lovit coasta de est a Taiwanului pe 6 februarie, omorând 17 persoane și rănind cel puțin 180 de persoane.
O altă serie de cutremure cu magnitudini de 5,7, 5,6, 5,4 și 4,9 au zguduit marți teritoriul islandez din Guam.
Pe data de 11 februarie, trei cutremure au lovit Japonia
Un cutremur de magnitudine de 4.8 grade, la 103 kilometri de Hachijo, un cutremur cu magnitudine de 55 de kilometri de Nemuro și un cutremur cu magnitudine de 4,5 grade, la 103 kilometri de Tokunoshima.
Dar oamenii de stiinta spun ca o astfel de activitate este normala pentru Cercul de Foc. Aceştia au declarat că deocamdată nu exista motive de îngrijorare precizând totodată că nu există şanse să se producă un efect de domino.
„Cercul de Foc se află într-o perioadă de activitate”, a declarat pentru Japonia Times Toshiyasu Nagao, șeful Centrului de Cercetare al Șocului de la Universitatea Tokai din Tokyo.
„Cu toate acestea, în ceea ce privește istoria vulcanică, activitatea actuală este încă considerată normală”, a mai declarat Toshiyasu Nagao.
Dr. Janine Krippner, un vulcanolog de la Universitatea Concord din Atena, Virginia de Vest, a scris pe tweet:
„Nu este numit Cercul de Foc pentru că nu se întâmplă nimic, este normal să existe atâta activitate”.
Pe 22 ianuarie, Muntele Mayon din Filipine a aruncat lava la o distanţă de peste 600 de metri în aer
Atunci, peste 60.000 de oameni au fost forțați să evacueze satele din apropiere, deoarece fumul gros descendent de pe munte a provocat daune considerabile şi era nociv pentru populaţie.
Cel puțin patru dezastre naturale au provocat un șoc în Pacific, în luna ianuarie a acestui an. Printre acestea se numără şi un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade în Kodiak, Alaska.
Şefii posturilor de poliţie au inceput imediat procedurile de evacuare.
Din cauza cutremurului a fost emisă alertă de tsunami, primul val fiind înregistrat la scurt timp după producerea cutremurului.
Localnicii din zona au fost evacuaţi de urgenţă iar autoritaţiile au fost în alertă.
Un cutremur de 6,4 ani a lovit Indonezia în aceeași săptămână, iar Muntele Kusatsu-Shirane în Japonia a izbucnit. Aceste eveniment a omorât o persoană şi a rănit alte 15.
Insula indoneziană Java a fost lovită de cutremurul cu magnitudinea de 6,4 grade pe 23 ianuarie, forțând mii de oameni să părăsească locuinţele.
Unii cercetători, totuși, au declarat că acest șir de evenimente în ianuarie nu a fost conectat.
„Nu este deloc posibil să existe o legătură”, a declarat profesorul Chris Elders, geolog la Universitatea Curtin din Perth, Australia, pentru The New Daily.
„Deși au într-adevăr aceeași origine, Cercul de Foc, aceste evenimente recente sunt o coincidență. Regiunea însăși este un teren de creștere a activității seismice”, a mai precizat geologul.
Aproximativ 90% din cutremurele lumii au loc în Inelul de Foc, o regiune din Pacific, care găzduiește trei dintrei cei patru vulcani activi ai lumii. Regiunea este susceptibilă la dezastre, deoarece găzduiește un număr mare de „zone de subducție”, zone în care se suprapun plăcile tectonice.