Știri
Indicele ROBOR a crescut din nou
O nouă lovitură pentru românii cu credite în lei. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35% pentru a patra zi consecutiv, dar indicele Robor la şase luni a crescut la 3,48%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
În 5 iulie, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%.
Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut marţi la 3,48%, cel mai mare nivel din 20 martie 2014, când a fost 3,48%.
ROBOR-ul la trei luni ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar, pe termen lung, trendul este de creştere, putând ajunge la 3,5% – 3,6% anul viitor şi spre 4% în 2020, susţine Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România.
„ROBOR-ul a crescut foarte mult din mai multe motive: lichiditatea a dispărut, condiţiile externe s-au înrăutăţit, de aceea ne aşteptăm să vedem pe termen scurt corecţii. Putem să vedem scăderi.
ROBOR ar putea să scadă spre finalul anului la 3.1%
Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuieşte mai mult, s-ar putea ca ROBOR-ul la trei luni să scadă la 3,1%”, a spus Csaba Balint, la o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în zona euro şi în Statele Unite, trendul este de creştere, chiar dacă nu în ritmul văzut până acum.
Pe anul viitor, analiştii băncii se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 3,25%, iar ROBOR-ul să se situeze la 3,5% sau 3,6%.
Citește și ROBOR a atins un nou nivel. Ratele la creditele în lei explodează
În 2020 ar putea urma o nouă creştere, iar în cazul în care inflaţia se va stabili în jur de 3% ROBOR-ul ar putea fi aproape 4%.