Știri
Iată când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște
Iată când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Cea mai mare greșeală pe care toate gospodinele o fac an de an și nu își dau seama! Este mai important decât crezi!
Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul.
Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă:„De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
În tradiţia populară de la noi, oul roşu de Paşti simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit. Ouăle închistrite sunt simbolul Mântuitorului, care a ieşit din mormânt şi a înviat, precum puiul din găoace.
În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred că ouăle roşii duse la biserică şi sfinţite, dacă sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferită de grindină şi piatră.
La ţărani mai există tradiţia ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, să-şi spele faţa cu apă nouă sau apă neîncepută în care pun un ou roşu, având credinţa că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu. După consumarea ouălelor, cojile roşii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun.
Ouăle de Paşte, potrivit tradiţiei, erau adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită şi „miercurea Păresimilor”. Exista obiceiul ca de la lăsatul secului şi până în această zi, gospodinele să nu strângă ouăle. Era credinţa că ouăle alese în această zi nu se stricau până la Paşte. Acum se alegeau ouăle pentru mâncarea de Paşti şi ouăle ce urmau să fie înroşite.
Chiar dacă ele erau strânse în această zi, vopsitul lor avea loc în joia din săptămâna de dinaintea Paştelui, însă, niciodată în Vinerea Mare.
Tradiţia populară mai spune că ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică.
Pe lângă faptul că ajută la detoxifierea organismului şi la menţinerea greutăţii corporale, lămâile au o serie de proprietăţi mai puţin cunoscute la gătit. Una dintre acestea este fierberea corectă a ouălor.
Sucul de lămâie este secretul din spatele unor ouă fierte foarte bine, dar care rămân cu coaja intactă, chiar dacă au fost ţinute mai mult timp la temperaturi ridicate. Tot ce trebuie să faci este să ungi ouăle crude cu zeamă de lămâie, înainte să le pui la fiert. Vei observa cum coaja acestora nu se va mai crăpa în timpul fierberii.
De asemenea, zeama de lămâie se foloseşte şi pentru a decoji mai uşor ouăle fierte. În acest caz, trebuie să torni o linguriţă de suc de lămâie în apa în care fierbi ouăle.
Tot mai multi parinti cauta alternative naturale pentru vopsitul oualor de Paste. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o solutie eficienta si rapida pentru a colora ouale de sarbatori.
Studii recente au relevat o legatura intre vopselele artificiale de vopsit oua pentru Paste si hiperaciditatea in cazul copiilor, de aceea tot mai multe mamici cauta metode naturale pentru toate retetele de Paste.
Vopselele naturale sunt, potrivit The Huntsville Times, un trend pentru ouale de Paste. A vopsi ouale in mod natural necesita uneori o munca laborioasa, iar ingredientele sunt destul de scumpe daca e sa le cumperi de la supermarket sau din piata. Cu toate acestea, vopsirea oualor de Paste poate fi o activitate amuzanta si creativa in acelasi timp. Florile presate sau frunzele pot folosi la decorarea oualor.
Iti oferim cateva sugestii pentru a vopsi natural ouale de Paste, cu mentiunea ca nu toate metodele naturale de vopsire sunt eficiente in aceeasi masura.
Roz deschis – suc de sfeclă
In loc sa fierbeti ouale in sucul de sfecla, le puteti lasa peste noapte. Atentie insa! Fierbeti bine oaule inainte de a le scufunda in sucul de sfecla, pentru ca acesta penetreaza coaja si va puteti trezi cu oul colorat si pe interior.
Verde – spanac sau iarbă
Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.
Galben – șofran de India
Acest condiment da o culoare galbena oualor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua sa prinda.
Ingredinte: Cateva varfuri de cutit de sofran puse intr-un borcan cu apa de la robinet.
Punem ouale, le lasam cateva ore in solutie pentru a se patrunde bine. Va trebui sa asteptam putin mai mult deoarece aceasta vopsea naturala se prinde mai greu.
Albastru – varza
Varza rosie va colora ouale de Paste in albastru, desi culoarea vopselei in sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru inchis, ouale trebuie lasate in vopsea peste noapte.
Ingrediente: o jumatate de varza rosie, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.
Mov – afine sau suc de struguri
Aceasta este cea mai simpla metoda de vopsire pentru obtinerea unor oua de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obtine mai multe pete de culoare.
Ingrediente: – o jumatate de punga de afine congelate, 4 cani de apa; se fierbe 30 de minute.
Portocaliu deschis – coaja de ceapă
Cojile de ceapa galbena, pe cat sunt de fragile, pe atat sunt de eficiente in obtinerea oualor de un portocaliu deschis. Ouale se pot fierbe impreuna cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.
Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 cani de apa, fierte timp de 30 de minute.
Lavandă – sucul de grapefuit roșu
O alta vopsea naturala perfecta pentru a vopsi ouale de Paste este sucul de grapefruit rosu. Ouale se fierb in suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a capata o culoare lavanda pastel.
Adaugarea otetului va accelera vopsirea si culoarea se va pastra mai bine.
Maro – ceai sau cafea
Cu cat cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atat culoarea oualor vopsite de Paste va fi mai intensa. Lasati pur si simplu ouale in cafea sau ceai peste noapte, pentru a obtine o culoare maro deschis.
Atentie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.
Roșu cărămiziu – paprika
Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.
Violet închis – vin roșu
Diluat sau folosit ca atare, vinul rosu poate fi extrem de eficient in obtinerea unor oua de culoare violet-inchis.
Nici cei mai inventivi dintre producatori nu ar fi gasit o solutie mai buna pentru un ambalaj eco asa cum a facut mama natura pentru ou. Ce ramane dupa ce ti-ai pregatit omleta poate avea o multime de utilizari. Noi ti le aratam pe cele mai ingenioase.
Curăţă vesela
Din coji de ouă mărunţite, puţină apă şi săpun se obţine un abraziv natural, care curăţă perfect crusta de murdărie formată pe caserole, oale, cratiţe ori pe plita aragazului. Iar petele persistente de pe vasele de gătit cedează dacă le ştergi cu o pastă formată din pudră de coajă de ou fin măcinată şi o lingură de oţet.