Rețete
Rețete de Paște: cozonac cu umplutură de mac
Rețetele de cozonac sunt pe primul loc în topul căutărilor gospodinelor din țară în acest moment. Fiecare caută cel mai gustos și mai rapid de realizat cozonac. Unul care le îndeplinește pe amândouă este un cozonac cu umplutură de mac.
Rețete de Paște: cozonac cu umplutură de mac
INGREDIENTE
- 400 g făină
- 60 g unt
- 50 g zahăr
- 1 cub de drojdie de bere
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 125 ml lapte călduţ
- 2 linguri coajă rasă de lămâie
- 1 plic zahăr vanilat
- sare
Pentru umplutură
- 200 g mac
- 100 g zahăr
- 150 ml lapte
- 1 lingurita unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lingura coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se vor dizolva în lapte călduţ. Se va adăuga o lingură de făină, apoi se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc relativ cald pentru 10 minute.
2. Între timp, oul şi gălbenuşul se bat folosind restul de zahăr şi chiar un praf de sare, iar untul se înmoaie.
3. În făina cernută se va turna maiaua crescută, laptele călduţ amestecat cu vanilie şi coaja de lămâie şi apoi compoziţia de ou. Se amestecă totul bine până se înglobează toată făina. La final se adaugă treptat puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Acesta trebuie să se desprindă uşor de pe vas. Se va acoperi cu un prosop şi se lasă la dospit. Trebuie să îşi dubleze volumul în aproximativ o jumătate de oră.
4. Pentru umplutură, se va amesteca macul spălat, laptele, untul şi zahărul. Apoi se fierb până se va obţine o compoziţie cremoasă. Se va adăuga vanilie şi coajă de lămâie şi se va lăsa la răcit.
5. Aluatul crescut se va întinde în două foi groase de circa 1 cm. Acestea se ung cu mac, se rulează şi la final se împletesc. Se aşează aluatul într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit pentru aproximativ jumătate de oră. Odată dospit, se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins pentru circa 35-40 de minute. La final vom avea un cozonac cu umplutură de mac de cea mai mare frumusețea.
Poftă bună!