Connect with us
Alegeri locale 2020 Iași. Ei sunt candidații pentru Primăria Municipiului Iași

Alegeri Locale 2020

Alegeri locale 2020 Iași. Ei sunt candidații pentru Primăria Municipiului Iași

Alegeri locale 2020 Iași. Primăriile din țară se pregătesc pentru alegerile locale care vor avea loc pe data de 27 septembrie. În bătălia pentru Primăria Municipiului Iași s-au înscris cinci candidați, dintre care și actualul edil al Iașului, Mihai Chirica, care a părăsit PSD, iar acum va candida din partea PNL.

Alegeri locale 2020 Iași

Alegeri locale 2020. Pe 27 septembrie 2020 au loc alegerile locale când românii vor vota primari, consilieri locali și consilieri județeni din toate localitățile din România. Campania electorală este în desfășurare, ea fiind începută din 28 august. Ultima zi de campanie va fi 26 septembrie, iar ziua votului este 27 septembrie 2020.

Candidați pentru Primăria Iașului – Mihai Chirica

Pentru fotoliul de primar al Municipiului Iași s-au înscris cinci candidați. Este vorba despre Mihai Chirica – actualul primar al Iașului, Marius Bodea, Cosette Chichirău, Camelia Gavrilă și Radu Botez.

Mihai Chirica este actualul primar al Municipiului Iași, și candidează pentru un nou mandat. Chirica lucrează în Primăria Iași din anul 2002, timp în care a fost director și viceprimar în timpul în care la conducerea orașului era Gheorghe Nichita.

În 2016, Mihai Chirica a ajuns primarul Iașului, din partea PSD. În 2018, după o perioadă în care Chirica a critica conducerea centrală a PSD – Liviu Dragnea, el a fost exclus din partid. A fost mare vâlvă la vremea aceea, dar apele s-au liniștit. Acum face parte din PNL, fiind liderul organizației municipale a acestui partid.

Pe larg, Chirica și-a început activitatea politică în anul 2012, când s-a înscris în PSD, filiala Iași. A fost consilier local al Municipiului Iași, apoi viceprimar. În 2013 a devenit președinte al organizației municipale a PSD Iași.

Doi ani mai târziu, pe 25 mai 2015, primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcție, iar Chirica a devenit primar interimar. Mai departe, din postura de primar interimar, a fost ales apoi primar la alegerile din 2016, fiind al 64-lea primar al municipiului Iași.

În data de 7 martie 2020 a fost acceptat în PNL Iași de către Biroul Politic Județean al partidului și a fost anunțat candidat al acestora pentru alegerile locale.

Marius Bodea

Marius Bodea candidează la Primăria Municipiului Iași din partea USR. Anterior intrării în USR a fost în PNL de unde și-a dat demisia imediat după ce Mihai Chirica a ajuns la conducerea PNL Iași.

Bodea este economist, manager și om politic. În 2012 a devenit directorul general al Aeroportului Internațional Iași, la cârma căruia a petrecut 5 ani.

În ceea ce privește activitatea sa politică, Bodea este un deputat român ales în 2016, în circumscripția electorală Iași, din partea PNL. El a fost prefect al județului Iași, și a îndeplinit funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al R.A. Aeroportul Internațional Iași.

În 2020, după ce Mihai Chirica a fost primit în PNL, Bodea a demisionat din partid și a fost primit în USR, care l-a acceptat și drept candidat din partea Alianței USR-PLUS pentru președinția Consiliului Județean Iași.

Cosette Chichirău

Alegeri locale 2020 Iași. Cosette Chichirău candidează la Primăria Municipiului Iași din partea Alianței USR – PLUS. Cosette a crescut în Iaşi, unde a absolvit Liceul de Informatică şi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Al. I. Cuza.

După licenţă, a plecat la studii în Statele Unite, unde a obţinut un MBA (2002) şi un doctorat în finanţe (2007) la University of Massachusetts Amherst. A stat în SUA 10 ani, timp în care a lucrat în industria financiară. S-a întors în Iași și a intrat în politică.

În anul 2016, Cosette Chichirău a fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 24 Iași. În prezent face parte
din Comisia pentru buget, finanțe și bănci. În perioada noiembrie 2017 – februarie 2018 a fost președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Cosette Chichirău este președinte USR Iași.

În 18 iunie 2020, a fost desemnată candidat la Primăria Iași din partea USR-PLUS.

Camelia Gavrilă

Camelia Gavrilă candidează pentru fotoliul de primar al Municipiului Iași, din partea PSD. În trecut a fost profesor de Limba și literatura română, inspector școlar general al ISJ Iași, și director școlar.

Cronologic, Camelia Gavrilă a fost profesor, director și inspector general școlar. În perioada 23 iunie – 29 septembrie 2008, a îndeplinit funcția de viceprimar al municipiului Iași, iar din 2016 este deputat de Iași. A trecut de la Partidul Național Liberal la Partidul Social Democrat.
Activitatea sa politică a început în anul 2003 când a intrat în PNL, în funcția de vicepreședinte al Filialei Județene PNL Iași. A fost consilier municipal de Iași în mandatele 2000-2004, 2004-2008, 2008-2012, din partea PNL. În 2008 a fost aleasă viceprimar al Municipiului Iași.

La alegerile din 30 noiembrie 2008, Camelia Gavrilă a candidat din partea PNL pentru postul de deputat în Circumscripția 8 din Iași.

Radu Botez

Radu Botez este viceprimarul în funcţie al municipiului Iaşi. A mai candidat la Primăria Iașului în anul 2016.

Radu Botez a intrat în politică la sfârşitul anilor 1990, fiind membru al Uniunii Forţelor de Dreapta (UFD). După ce UFD a fost „înghiţită” de liberali, Radu Botez a devenit consilier local.

Ulterior s-a retras din viața politică, dar a revenit în 2016, la ALDE.

Candidați la Consiliul Județean Iași

Pe lista pentru Consiliul Județean Iași s-au înscris liderul PNL Iași, Costel Alexe, cel care ocupă și funcția de ministru al Mediului. Alexe se află la cel de-al doilea mandat de deputat.

Marius Bodea, cel care candidează pentru funcția de primar al Iașului, s-a înscris și pe listele pentru un loc în Consiliul Județean.

Maricel Popa, liderul organizației județene a PSD Iași, actualul președinte al Consiliului Județean.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top