Connect with us
Alegerile locale 2020. Cum trebuie să pui ștampila ca votul să fie valabil și când este considerat nul

Alegeri Locale 2020

Alegerile locale 2020. Cum trebuie să pui ștampila ca votul să fie valabil și când este considerat nul

Alegerile locale 2020 au loc duminică, la data de 27 septembrie 2020. Deși criza sanitară nu a trecut, oamenii vor putea alege cine se va ocupa de administrația locală a localității din care provin. Scrutinul se va desfășura în condiții extreme, având în vedere situația dificilă cu care ne confruntăm, fiind obligați să respectăm mai multe reguli de prevenire a îmbolnăvirii. De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru a ne asigura că prezența noastră la vot contează. Astfel, află cum trebuie să pui ștampila ca votul să fie valabil și în ce condiții acesta este considerat nul.

Cum votezi corect la alegerile locale

Alegerile locale 2020 au loc la data de 27 septembrie, în doar câteva zile. Cu toții vrem să știm că votul nostru a ajutat și că prezența noastră a contat. Astfel, este bine să ne asigurăm că sâmbătă punem unde trebuie ștampila pe buletinul de vot, iar votul nostru va fi valid.

Conform hotărârii adoptate de BEC, sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele unde ștampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, dar şi dacă ştampila este în interiorul patrulaterului, iar alte ştampile în afară, rămânând valabilă cea pusă corect. Iată exact situațiile respective:

a) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

b) ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);

c) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);

d) ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi nule cele ilegale, unde ștampila sau buletinul de vot sunt altele decât cele care predomină în secția de votare sau ștampila nu a fost aplicată corect și nu este evidentă opțiunea aleasă de votant la alegerile locale:

a) buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;

b) buletinul de vot care are alt model decât cel legal;

c) buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”;

d) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;

e) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/anulate de alegător;

f) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;

g) buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top