Connect with us
Profil de candidat la primăria generală a Capitalei: Călin Popescu Tăriceanu

Alegeri Locale 2020

Profil de candidat la primăria generală a Capitalei: Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu se numără printre cei care speră să devină primari generali ai Capitalei după alegerile locale din data de 27 septembrie. Bătălia se duce între mai multe nume mari printre care actualul primar Gabriela Firea, candidatul independent susținut de PNL și USR-PLUS Nicușor Dan, fostul președinte al României Traian Băsescu și bineînțeles liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Cine este Călin Popescu Tăriceanu, candidat la primăria generală a Capitalei

Călin Popescu Tăriceanu, în vârstă de 68 de ani, este liderul formațiunii politice ALDE încă din anul 2015. El a fost premier al României între anii 2004 și 2008 și președinte al PNL în perioada 2005-2009. Încă din anul 2014 Călin Popescu Tăriceanu are funcția de președinte al Senatului, iar acum este unul dintre cei mai puternici candidați care vor să o înlocuiască pe Gabriela Firea la primăria Bucureștiului.

Călin Popescu Tăriceanu este de profesie inginer, fiind absolvent al Facultății de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București, cu un masterat în Matematică și Informatică la Universitatea din București. După ce a absolvit facultatea, Tăriceanu a lucrat în Argeș, la Consiliul Național al Apelor, iar mai apoi a fost inginer la Trustul de Construcții Industriale București dar și asistent unviersitar la Facultatea de Hidrotehnică din București .

Tăriceanu a înființat al doilea post de radio privat din România, Radio Contact, este membru fondator al Clubului Român de Presă și membru fondator și președinte (1994-1997 și 2001-2003) al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Cariera politică a lui Tăriceanu

Cariera politică a început-o în anul 1990 când a înființat Partidul Național Liberal. Din 1990 până în 1992 a fost deputat de Arad și lider PNL-Aripa Tânără. Din 1993 până în 2004 a fost vicepreședinte al PNL, iar între 1996 și 2000 a fost deputat de București, fiind reales în această funcție în anul 2004.  Călin Popescu Tăriceau a avut și funcția de ministru de stat, ministrul industriei și comerțului în Guvernul Victor Ciorbea. Tot în anul 2004, în luna decembrie, el a fost desemnat premier al României, în timp ce Traian Băsescu era președinte. Cabinetul său a fost votat de Parlament cu 265 pentru și 200 împotrivă. Relațiile dintre cei doi nu au fost cele mai bune.

Din martie 2014 Călin Popescu Tăriceanu ocupă funcția de președinte al Senatului, după ce Crin Antonescu a demisionat din această funcție. În același an Tpriceanu și-a depus candidatura la prezidențiale, terminând pe locul 3 din 14.

Acum el speră să câștige funcția de primar al Capitalei și să o învingă pe Gabriela Firea, care deține în prezent această funcție și candidează pentru un nou mandat.  Printre ceilalți candidați se numără și fostul președinte Traian Băsescu și Nicușor Dan, susținut de PNL și USR-PLUS.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top