Connect with us
Profil de candidat la primăria generală a Capitalei: Gabriela Firea

Alegeri Locale 2020

Profil de candidat la primăria generală a Capitalei: Gabriela Firea

Gabriela Firea candidează la primăria generală a Capitalei pentru a doua oară. Actualul edil speră să mai obțină un mandat la conducerea Bucureștiului, deși cursa este foarte strânsă. Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, după ce în vară au fost amânate din cauza pandemiei. Autoritățile au decis că românii pot merge să își aleagă primarii în condiții de siguranță, așa că toți candidații mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a convinge electoratul că merită votul.

Cine este Gabriela Firea, candidat la primăria generală a Capitalei

Gabriela Firea, în vârstă de 48 de ani, este actualul primar general al Bucureștiului și candidează și anul acesta din partea PSD, fiind și la șefia filialei PSD București. Actualul primar este de profesie jurnalist, însă a intrat în politică în anul 2012, ea fiind la acea vreme prezentatoare tv la unul dintre cele mai mari posturi tv din România. Firea s-a înscris în PSD și a fost aleasă rapid senatoare de Ilfov, funcție pe care a avut-o până în anul 2016 când a devenit primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea și-a început cariera în anul 1990, fiind reporter la mai multe publicații, iar apoi prezentator la un post de radio. Între 1993 și 1999 a lucrat la Televizunea Români fiind realizator de reportaje economice, iar mai apoi prezentator al emisiunii Jurnal. În anul 2001 Firea a intrat în trustul Intact, unde a lucrat până a ales să se dedice complet vieții politice și a renunțat la jurnalism.

Cariera Gabrielei Firea în politică a început de fapt în anul 1999, însă ea a decis să renunțe la această ocupație în scurt timp. Totuși, în anul 2012 ea s-a încris în Partidul Social Democrat și a candidat ca și senator de Ilfov, câștigând alegerile cu peste 74%. A fost membră a Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului, vicepreședinte a Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și purtător de cuvânt a grupului senatorilor PSD. Din anul 2013 actualul primar al Capitalei a fost aleasă președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar în luna aprilie din același an a primit funcția de vicepreședinte al partidului la nivel național.

Din 2014 ea a fost purtător de cuvânt al partidului, iar în anul 2016 a fost desemnată să candideze pentru funcția de primar al Capitalei din partea PSD. Ea a câștigat alegerile cu peste 40%, contracandidatul ei fiind Nicușor Dan, care va candida și în acest an. De menționat că în anul 2016 prezența la vot a fost deosebit de mică, sub 35%.

Anul acesta în cursa pentru primăria Capitalei au intrat mai multe nume grele din viața politică. Pe lângă actualul primar Gabriela Firea, pentru votul bucureștenilor se mai luptă și fostul președinte Traian Băsescu, candidatul susținut de PNL și USR-PLUS Nicușor Dan și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Alegeri Locale 2020

To Top