Connect with us
Lira turcească a coborât la un minim record, ca urmare a riscurilor de securitate din Turcia.

Economic

Lira turcească a coborât la un minim record

Lira turcească a coborât, joi, la un minim record. Investitorii anticipează că presiunile politice vor împiedica Banca Centrală a Turciei să crească dobânzile în mod agresiv.

Moneda turcească a atins minime fără precedent la începutul lui 2017, în condițiile în care anul trecut a pierdut 17 procente, potrivit Bloomberg.

Lira turcească pierduse 1,4%, la 3,6225 unități pentru un dolar până la ora 13.25, în Istanbul, după ce atinsese un minim de 3.6401 unități pentru un dolar. Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat printre cele 31 de monede naționale urmărite de Bloomberg.

Lira turcească a pierdut anul trecut 17 procente

„Piețele cred că Banca Centrală a Turciei nu are puterea necesară pentru a crește suficient dobânzile și a controla inflația”, a declarat Nigel Rendell, analist senior pentru piețele emergente.

„Le lipsește credibilitatea iar investitorii au la dispoziție multe alte monede în care să investească”, a mai precizat acesta.

Deteriorarea indicatorilor economici ai Turciei, în al treilea semestru, se datorează și creșterii riscurilor de securitate. Banca centrală este pusă sub presiune de politicieni, în frunte cu președintele Recep Tayyip Erdogan, să micșorze dobânzile și să susțină economia.

„Se pare că investitorii testează banca centrală. Acesta nu poate servi doi stăpâni – politicienii și un nivel de inflație credibil”, a conchis Nigel Rendell.

Citește și: Atentatul din Istanbul. Autoritățile au stabilit identitatea atacatorului din clubul Reina

Turcia a fost zguduită în noaptea de Revelion de un atac armat în urma căruia 39 de persoane și-au pierdut viața iar 70 au fost rănite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top