Connect with us
A început programul „Casa eficientă energetic”. Finanțare de 15.000 de euro

Economic

A început programul „Casa eficientă energetic”. Finanțare de 15.000 de euro

Începând de astăzi, 15 septembrie 2020, românii pot accesa programul „Casa Eficientă Energetic” prin care pot primi o finanţare de până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic locuinţele. Aproximativ 9000 de proprietari de case pot beneficia de această finanțare. Află ce condiții trebuie să îndeplinești și de ce acte ai nevoie.

Finanțare nerambursabilă de 15.000 de euro

Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele prin intermediul programului „Casa Eficientă Energetic”, pentru care este alocat un buget de 430 de milioane de lei. Proprietarii pot beneficia de această primă energetică de 15.000 de euro, aproximativ 70.000 de lei nerambursabili, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o finanţează prin AFM. Această investiție duce la reducerea costurilor plătite de către oameni, precum și la consumul de energie la nivel național.

Cheltuielile pe care le implică proiectul „Casa Eficientă Energetic” vizează, printre altele, și instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi. Condiția este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică.

„Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Costel Alexe.
Cei care doresc să intre în acest proiect trebuie să depună online cererea pentru prima energetică, precum și un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să efectueze lucrările necesare. După ce le va fi acceptată cererea, proprietarii vor primi un cod unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul complet. După aprobarea dosarului, în următoarele 18 luni, lucrările trebuie să fie finalizate.

Peste 400 de şcoli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program. Se prevede: dotarea instituțiilor cu centrale, înlocuirea centralelor vechi cu unele mai performante, dotarea cu panouri solare sau senzori de mișcare, etc.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top