Connect with us
Amenzile neconstituționale- care sunt, de fapt, . Cine își va recupera banii

Economic

Amenzile neconstituționale- care sunt, de fapt, . Cine își va recupera banii

România este fruntașă la numărul de amenzi acordate în regimul stării de urgență și tot mai mulți oameni acuză că Poliția Română ar face abuz de această situația. Astfel, mulți consideră că nu au fost amendați pe bună dreptate. În acest sens, au fost făcute mai multe plângeri către Avocatul Poporului, care a și reacționat printr-o sesizare la CCR, care a răspuns solicitării. Astfel, decis că amenzile sunt neconstituționale, însă nu toate.

Amenzile neconstituționale- care sunt, de fapt, . Cine își va recupera banii

Curtea Constituțională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională. Cu toate acestea, decizia nu anulează automat amenzile neconstituționale date celor care nu au respectat prevederile ordonanţelor militare. Ele vor trebui contestate în instanță.

CCR a decis că amenzile neconstituționale sunt cele cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, primite de la 1 aprilie până în prezent, prin ordonanța de urgență. Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân, însă, valabile.

În ceea ce privește amenzile deja plătite, acestea nu mai pot fi contestate. Cele primite după 1 aprilie și neplătite încă, pot fi contestate în instanță la cel mult 15 zile de la ridicarea stării de urgență, respectiv 30 mai.

Statul a dat, până acum, 310.000 de amenzi în valoare totală de 120 de milioane de euro. Deci, media este de 2.000 de lei per amenda.

Avocatul Poporului a declarat că Guvernul ar trebui să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru a fi anulate amenzile din timpul pandemiei. Renate Weber susține că a primit peste 100 de mii de plângeri de la oamenii care se cred neîndreptățiți. Acest număr mare spune că ar aglomera și îngreuna activitatea instanțelor. Cu toate acestea, amenzile date de poliţişti nu se anulează pe loc. Este nevoie ca oamenii să meargă în justiţie şi să ceară anularea lor.

Poliţia poate da în continuare amenzi, până pe 15 mai. Sumele vor fi cuprinse doar între 100 şi 5.000 de lei.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top