Ordonanța Militară 10 din 27 aprilie. Ce măsuri au fost stabilite

27.04.2020
Ordonanța Militară 10 din 27 aprilie. Ce măsuri au fost stabilite

Ordonanța Militară 10 a fost emisă de Marcel Vela azi, 27 aprilie. Au fost discutate mai multe teme, printre care și reluarea activității școlare. Despre acest subiect a vorbit și președintele Klaus Iohannis la ora 14:00. De altfel, noile măsuri îi vizează și pe cei cu vârste depeste 65 de ani, al căror program de deplasare a fost modificat. În plus, mai multe zboruri au fost în continuare declarate anulate și ministrul a comunicat datele de la care acestea vor fi reluate.

Ordonanța Militară 10 din 27 aprilie. Ce măsuri au fost stabilite

Școlile vor rămâne în continuare închise și se vor desfășura în regim online. Anul școlar se va termina la 12 iunie, așa cum a fost stabilit. Elevii din clasele terminale s-ar putea întoarce la școală din 2 iunie, timp de 10 zile. În această perioadă, vor efectua pregătiri pentru testele naționale și bacalaureat. Datele stabilite rămân aceleași.

În ceea ce privește deplasarea celor cu vârste de peste 65 de ani, programul destinat acestora a fost modificat. Au fost stabilite două intervale noi de timp. Astfel, vârstnicii vor putea ieși din casă atât în primele ore ale dimineții, cât și seara: 07:00-11:00; 19:00-22:00. Aceste ore sunt valabile pentru: deplasarea în vederea asigurării de bunuri necesare; îngrijirea, insoțirea unui minor sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave, cu dizabilități; activitatea fizică personală, dar și nevoile animalelor de companie.

De altfel, cirulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani va fi permisă în afara acestui interval în mai multe situații de ordin medical sau profesional.

„Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință sau gospodărie și locurile de desfășurare a activităților profesionale. Totodată, pot să se deplaseze în situația în care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă sau alte motive similare.”, a declarat Vela.

A fost prezentată și prelungirea unor zboruri care au fost deja anulate. Unele perioade au expirat sau urmează să expire. Astfel, din 28 aprilie, va fi prelungită anularea zborurilor cu  Austria, Belgia, Elvetia, SUA, Regatul Unit, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franta și Germania.

O altă măsură adoptată îi privește pe angajații Poștei Române. Aceștia își vor continua activitatea și trimiterile vor fi predate destinatarului prin intermediul cutiei poștale. Vor fi păstrate toate măsurile de siguranță.