Noul an vine cu schimbări în toate planurile. Se pare că și în ceea ce-i privește pe șoferi există noutăți, deoarece Gurvernul are în vedere introducerea unei noi taxe auto pe poluare, idee pe care a mai avut-o în plan și în trecut, dar care nu a fost dusă la bun sfârșit. Despre acest proiect a vorbit Ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Conform informațiilor transmise de ministrul Mediului, Tanczos Barna, Guvernul a început discuțiile privind introducerea unei taxe auto pe poluare. Ministrul a explicat că această idee încă nu a fost pusă în practică și că nu intenționează să vorbească prea multe despre ea, până când nu va fi vorba de ceva concret.
Data trecută când a fost introdusă o astfel de taxă, aceasta a fost declarată neconstituțională de către Curtea Europeană de Justiţie, iar toți șoferii și-au primit banii înapoi. Acum, Barna susține că taxa trebuie să fie una sigură din toate punctele de vedere, înainte de a fi impusă, pentru a nu deveni decât o altă încercare eșuată.
Ministrul Mediului a declarat că va demara discuții atât cu specialiștii, cât și cu producătorii și comercianții auto. Guvernul vrea ca România să facă parte dintre cele 24 de țări care au în vigoare astfel de sisteme după care funcționează. În Europa, doar trei state nu ar face nimic în ceea ce privește poluarea.
„Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile (informaţiile) şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.
Variantele viitoarei taxe auto sunt: impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor. Obiectivul Guvernului este scăparea de infrigement şi reducerea poluării în marile oraşe.
Analiștii economici susțin această măsură și, pe lângă reducerea poluării, ei cred că vor favoriza și vânzările mașinilor eletrice de către producătorul românesc Dacia.
Acest articol a fost actualizat la: 12 ianuarie 2021 7:34