Școala a fost unul dintre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei, care a suferit multe schimbări de-a lungul acestei perioade. Revenirea în bănci este una dintre cele mai mari dorințe ale elevilor și ale dascălilor, mulți dintre eie nereușind să se adapteze cursurilor online, care i-au pus în dificultate în tot acest timp. Ministrul Educației a vorbit încă o dată despre scenariile privind redeschiderea școlilor.
Școlile rămân închise până la data de 8 februarie. Deși autoritățile și-ar fi dorit revenirea în bănci imediat după vacanța de iarnă, acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că situația epidemiologică nu-l permite, numărul de cazuri fiind, în continuare, unul destul de mare.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că la finalul lunii ianuarie vom afla dacă din data de 8 februarie elevii se vor întoarce în şcoli. Deși revenirea ar fi trebuit să fie una mai rapidă, autoritățile au declarat că nu pot risca.
Scenariile de revenire în școli sunt următoarele:
1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.
2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.
“Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută, nici acela al prioritizării celor mici, grădiniţă şi învăţământ primar, nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susţin examene naţionale, clasele a VIII-a şi XII-a, nici alt scenariu sau o combinaţie între aceste scenarii. Anunţul se va face la finalul lunii ianuarie”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul a declarat că deschiderea școlilor nu va depinde de câte cadre didactice vor fi vaccinate, însă speră că numărul va fi unul cât mai mare. Sorin a mai explicat că de la data de 10 ianuarie, în care s-a terminat vacanța, este nevoie de 14 zile pentru a vedea cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic, pentru a putea fi luată o decizie pentru 8 februarie.
“Ştim foarte bine că sunt necesare 14 zile, deci de aceea am spus că în a doua jumătate a lunii ianuarie, ultima decadă, mai exact, a lunii ianuarie, în funcţie de evoluţia ratei de infectare. Evoluţia campaniei de vaccinare, ne dorim să fie cât mai mulţi profesori vaccinaţi. În funcţie de măsurile adoptate de alte state şi în funcţie de acţiunile remediale pe care trebuie să le facem şi care necesită prezenţa fizică în şcoală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe şcoala pe 8 februarie”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Acest articol a fost actualizat la: 12 ianuarie 2021 8:34