Economic

Când va trece România la moneda euro. Anunțul făcut de premierul Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a vorbit luni, 10 aprilie, la Palatul Victoria, despre când va trece România la moneda euro. Anunțul a fost făcut la reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, unde au participat și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Prim-ministrul a specificat că trecerea la moneda europeană se poate face numai după ce românii vor avea venituri compatibile cu cele ale cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene.

„Ştim cu toţii, la nivelul Uniunii Europene există tot felul de dezbateri privind viitorul construcţiei europene. Noi credem că aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol şi iată că de la discuţia cu o Europă cu mai multe viteze – acum după reuniunea de la Roma s-a ajuns la o discuţie despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferenţieze, ci tocmai să arate că noi, cu toţii, mergem în aceeaşi direcţie.

Cred că întâlnirea noastră de azi are şi acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susţină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii şi să arătăm că toţi avem acelaşi scop – o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeaşi ţintă”, a declarat premierul.

Citește și: Pensia minimă crește de la 1 martie. Cine va primi bani mai mulți

Grindeanu: „Această convergenţă monetară se face în paralel cu convergenţa veniturilor”

Grindeanu a precizat că România va continua să susțină politicile de coeziune din cadrul Uniunii Europene și să demonstreze că are același scop, o Europă unită și puternică.

„Noi credem că sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda euro să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Aici trebuie să învăţăm din practica ţărilor care au trecut deja la euro, pornind dintr-o poziţie similară cu a ţării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră, care, în mod natural, întâmpină o rezistenţă, o reticenţă la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astăzi şi vom fi şi în viitor pe aici pentru a se pregăti acest proces cît mai riguros.

Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre este să ne asiguram că această convergenţă monetară se face în paralel cu convergenţa veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile cetăţenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE”, a apreciat șeful Executivului, potrivit Mediafax.

Citește și: Ministerul Muncii: Cumpărarea de vechime în muncă, prelungită până la sfârșitul lui 2017

Premierul a subliniat faptul că țara noastră trebuie să se asigură că această convergență monetară se va face în paralel cu convergența veniturilor românilor. El a menționat faptul că trecerea la moneda unică se va face numai și după ce veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele ale cetățenilor din celelalte state membre ale blocului comunitar.

„Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Share
Scris de
Oprea Raluca