Connect with us
Cat zile de concediu de odihnă poți să-ți iei în 2020 după șomajul tehnic

Economic

Câte zile de concediu de odihnă poți să-ți iei în 2020 după șomajul tehnic

Șomajul tehnic a afectat peste 900 de mii de români care au rămas pe o perioadă de timp fară loc de muncă, pentru că le-au fost suspendate contractele individuale de muncă din cauza suspendării activității. Concediul de odihnă este pe buzele tuturor, chiar dacă „liberul” forțat a fost dat pe o anumită perioadă de timp forțat din cauza situației, angajații nu pierd beneficiile garantate de contractul de muncă și legislația în vigoare. Important de meționat că nu toți angajații beneficiază de 20 de zile de concediu.

Câte zile de concediu poți să-ți iei în 2020?

Concediul de odihnă valabil pentru salariații cu contracte individuale de muncă, numite în trecut cărți de muncă sunt reglementate de Codul Muncii și sunt obligatorii pentru fiecare companie în care sunteți angajat.

Într-un an, precum și în 2020, chiar și cu situația de stare de urgență sau alertă, concediul de odihna are în componență 20 de zile lucrătoare. Atenție, lucrătoare nu calendaristice. Cererea de concediu se face prin procedura internă sau conform programării de concedii pe care fiecare companie, indiferent de numărul de angajați, este obligată să o facă.

Cererea de concediu este fie una tipizata în formatul companiei unde lucrați, fie scrisă de mână, fie un model găsibil ușor pe internet. Angajatorul NU are dreptul să vă refuze dreptul la concediu de odihnă sub nici o formă și niciun argumument. Acesta poate eventual să „negocieze” cu dumneavoastră perioada sau numărul de zile.

Companiile au dreptul prin regulamentul de ordine interioară și articole adăugate în contractul individual de muncă, să reglementeze luarea liberelor din concediu, în următoarele situații:

 • Concediul de odihnă nu poate fi luat integral, decât cu acordul companiei. Adică nu puteți să luați toate cele 21 de zile deodată.
 • Concediul de odihnă trebuie anunțat cu minimum 30 de zile de la data începerii acestuia.
 • Concediul trebuie să nu afecteze activitatea companiei, spre exemplu dacă sunteți mai mulți pe același post se ia pe rând
 • Codul Muncii permite angajatorului să se organizeze în acest sens, dar fară să facă abuz de dreptul angajatului la acest tip de concediu.

Important, angajații noi NU pot beneficia de 20 de zile de concediu. Aceștia își vor calcula zilele de concediu de odihnă în funcție de data și luna angjării. De exemplu, să presupunem ca eu m-am angajat la AIR24 GATE SRL (compania care deține HUFF) pe 1 martie 2020. Într-un an sunt posibile 20 de zile de concediu, asta înseamna ca acele douăzeci de zile se împart la 12 luni cât are anul și rezultă că pe lună am dreptul la 1.75 zile de concediu. Prin urmare eu am dreptul în 2020 să beneficiez de 15 zile de concediu.

Se mai poate lua concediu de odihnă în 2020 dacă ați fost în șomaj tehnic?

Răspunul este cateogoric și fară niciun semn de întrebare DA. Șomajul tehnic reprezintă o suspendare a activității care afectează compania și implicit angajatul, care nu ia dreptul la reducerea zielor de concediu. Dacă angajatorul vă obligă ca în șomaj tehnic sau alt timp de întrerupere temporară a activității este ilegal. Concediul este dreptul angajatului, iar angajatorul se conformează, urmând desigur regulamentul de ordine interioară.

În concediu de odihnă se „suspendă” anumite drepturi

Angajatul aflat în concediu de odihnă nu mai este eligibil pentru despăgubiri în caz de accident de muncă, de asemenea nu poate primi bonuri de masă, bonusuri sau alte beneficii oferite de companie, fara a se limita la asigurări private de sănătate, abonamente la săli de fitness etc.

Cum se face o cerere de concediu de odihnă?

După cum va spuneam ma sus este necesară o cerere pentru că aceasta este dovada dumneavoastra și a angajatorului că vă aflați în concediu. Modelele sunt în multe cazuri interne, dar există și companii care nu au un model anume pentru a cere concendiul de odihnă. Aici găsiți un link de descarcare a unei cereri de concediu.

Este important de meționat că pe lângă concediul de odihnă, legea vă mai dă dreptul la:

 •  Concediu medical, maxim 180 de zile, dacă depășiti acest număr de zile sunteți obligați să intrați în pensie de boală
 • Concediu pentru evenimente speciale, decesul unei rude de gradul întâi sau doi 3 zile, fară să afecteze zilele de concediu de odihnă
 • Concediu pentru nașterea unui copil – 3 zile
 • Concediu pentru căsătorie – 3 zile

Sursa: Codul Muncii.

Continue Reading
You may also like...

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

2 Comments

2 Comments

 1. Monica

  2020-05-13T12:16:47+03:00 at 12:16

  Tot nu ne-am lamurit daca perioada suspendata pentru somaj se scade din numarul de luni cand se calculeaza numarul de zile de concediu la care avem dreptul in acest an.
  Multumesc pentru un raspuns

  • Adrian Vrauko

   2020-05-13T12:44:52+03:00 at 12:44

   Nu, tocmai asta spune articolul. Nu se scade din cele 20 de zile legale de concediu de odihnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top