Șomajul tehnic a afectat peste 900 de mii de români care au rămas pe o perioadă de timp fară loc de muncă, pentru că le-au fost suspendate contractele individuale de muncă din cauza suspendării activității. Concediul de odihnă este pe buzele tuturor, chiar dacă „liberul” forțat a fost dat pe o anumită perioadă de timp forțat din cauza situației, angajații nu pierd beneficiile garantate de contractul de muncă și legislația în vigoare. Important de meționat că nu toți angajații beneficiază de 20 de zile de concediu.
Concediul de odihnă valabil pentru salariații cu contracte individuale de muncă, numite în trecut cărți de muncă sunt reglementate de Codul Muncii și sunt obligatorii pentru fiecare companie în care sunteți angajat.
Într-un an, precum și în 2020, chiar și cu situația de stare de urgență sau alertă, concediul de odihna are în componență 20 de zile lucrătoare. Atenție, lucrătoare nu calendaristice. Cererea de concediu se face prin procedura internă sau conform programării de concedii pe care fiecare companie, indiferent de numărul de angajați, este obligată să o facă.
Cererea de concediu este fie una tipizata în formatul companiei unde lucrați, fie scrisă de mână, fie un model găsibil ușor pe internet. Angajatorul NU are dreptul să vă refuze dreptul la concediu de odihnă sub nici o formă și niciun argumument. Acesta poate eventual să „negocieze” cu dumneavoastră perioada sau numărul de zile.
Companiile au dreptul prin regulamentul de ordine interioară și articole adăugate în contractul individual de muncă, să reglementeze luarea liberelor din concediu, în următoarele situații:
Important, angajații noi NU pot beneficia de 20 de zile de concediu. Aceștia își vor calcula zilele de concediu de odihnă în funcție de data și luna angjării. De exemplu, să presupunem ca eu m-am angajat la AIR24 GATE SRL (compania care deține HUFF) pe 1 martie 2020. Într-un an sunt posibile 20 de zile de concediu, asta înseamna ca acele douăzeci de zile se împart la 12 luni cât are anul și rezultă că pe lună am dreptul la 1.75 zile de concediu. Prin urmare eu am dreptul în 2020 să beneficiez de 15 zile de concediu.
Răspunul este cateogoric și fară niciun semn de întrebare DA. Șomajul tehnic reprezintă o suspendare a activității care afectează compania și implicit angajatul, care nu ia dreptul la reducerea zielor de concediu. Dacă angajatorul vă obligă ca în șomaj tehnic sau alt timp de întrerupere temporară a activității este ilegal. Concediul este dreptul angajatului, iar angajatorul se conformează, urmând desigur regulamentul de ordine interioară.
Angajatul aflat în concediu de odihnă nu mai este eligibil pentru despăgubiri în caz de accident de muncă, de asemenea nu poate primi bonuri de masă, bonusuri sau alte beneficii oferite de companie, fara a se limita la asigurări private de sănătate, abonamente la săli de fitness etc.
După cum va spuneam ma sus este necesară o cerere pentru că aceasta este dovada dumneavoastra și a angajatorului că vă aflați în concediu. Modelele sunt în multe cazuri interne, dar există și companii care nu au un model anume pentru a cere concendiul de odihnă. Aici găsiți un link de descarcare a unei cereri de concediu.
Este important de meționat că pe lângă concediul de odihnă, legea vă mai dă dreptul la:
Sursa: Codul Muncii.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-05-13T12:19:25+03:00 12:19
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
Tot nu ne-am lamurit daca perioada suspendata pentru somaj se scade din numarul de luni cand se calculeaza numarul de zile de concediu la care avem dreptul in acest an.
Multumesc pentru un raspuns
Nu, tocmai asta spune articolul. Nu se scade din cele 20 de zile legale de concediu de odihnă.