Criza sanitară a provocat numeroase pierderi la nivelul întregii țări și schimbări majore în toate domeniile, în special în economie, care a fost grav afectată. În ultima perioadă, cel mai controversat subiect au fost alocațiile copiilor. Joi, 24 septembrie, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea Guvernului de a mări alocațiile cu doar 20% și a deciz că acestea ar trebui dublate, nu crescute etapizat.
Creșterea pensiilor și a alocațiilor este un subiect controversat, despre care toată lumea vorbește în ultima perioadă. În timp ce Guvernul a decis că acestea vor fi crescute etapizat, urmând ca suma lor să se dubleze până în anul 2022 din cauza faptului că bugetul României nu ar fi pregătit pentru asemenea cheltuieli, Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora. Potrivit deciziei Guvernului, alocațiile au fost majorate cu 20% de la 1 septembrie.
Despre această situație a vorbit și președintele, care a explicat că are în vedere dublarea alocațiilor, însă situația din prezent nu permite o astfel de decizie, având în vedere că România nu dispune de banii necesari pentru astfel de proiecte, acuzând PSD de incompetență de nenumărate ori.
„În România normală. orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeanului și a rezolva problemele României. PSD încearcă să complice problemele și să genereze noi și noi probleme. Și eu, și Guvernul ne dorim să majorăm alocațiile, dar trebuie să existe bani. În acest moment, banii nu există. Totuși, Guvernul a venit cu o soluție prin care se cresc gradual aceste alocații. O respingere nemotivată, populistă, ne arată că PSD nu are treabă cu bugetul public, ci cu propriile manevre electoraliste.”, a declarat Iohannis la momentul respectiv.
La data de 19 august, Camera Deputaților a respins această Ordonanță de Urgență și a atacat-o la Curtea Constituțională a României. Astfel, azi, 24 septembrie, judecătorii CCR au respins această sesizare și alocațiile ar putea fi dublate. Legea prin care a fost respinsă această OUG va merge spre promulgare la președinte, care poate trimite actul normativ din nou în Parlament pentru reexaminare.
Guvernul urmărește o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie.