Connect with us
Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

Economic

Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

Punctul de pensie ar trebui să se mărească începând cu data de 1 septembrie 2020. Deși până în prezent nu a fost luată o decizie clară cu privire la majorarea pensiilor, există indicii clare că pesionarii se vor bucura de o mărire a pensiei. Fostul președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălab, a vorbit într-un interviu despre acest subiet de mar einteres pentru români.

Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

Premierul Ludovic Orban a declarat în repetate rânduri că își dorește să mărească pensiile românilor, însă totul depinde de buget, având în vedere situația critică în care a intrat economia României odată cu pandemia de coronavirus. Doina Pârcălabu vine cu completări în acest sens și susține totodată cele spuse de premier.

„Suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei. Valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu.Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest momen“, a declarat fosta șefă a Casei de Pensii.

Fostul președinte al  CNAS a confirmat faptul că majorarea punctului de pensie depinde în totalitate de încasările la bugetul de stat și de evoluția indicatorilor macroeconomici.  Decizia va fi luată pe baza unor calcule foarte stricte.

„Deocamdată toate discuțiile care se poartă au în vedere ceea ce se întâmplă cu evoluția indicatorilor macroeconomici, în speță evoluția încasărilor la bugetul de stat. Noi știm că bugetul asigurărilor sociale este susținut prin subvenții pe partea de deficit din bugetul de stat.

Mai mult decât atât, dacă discutăm de indemnizația socială minimă pe care o acordăm pensionarilor cu venituri mai mici de 700 RON în sensul că aceste venituri sunt rotunjite la acest cuantum de 704 RON și această modificare a valorii punctului produce efecte pentru acele persoane pentru că li se modifică partea de contribuție care este suportată parțial din bugetul asigurărilor de stat și parțial din bugetul de stat sunt tot felul de calcule care se fac pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale și pentru asigurarea fondurilor din bugetul de stat“, a mai spus Doina Pârcălabu.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

3 Comments

3 Comments

  1. mircea

    2020-06-28T09:23:05+03:00 at 9:23

    PONTA si Tariceanu sint de vina pentru tot ce este acum la legea pensiei nu a separat asistatii sociali pensionarii CAP de pensionari daca se mareste cu 40 la suta cel care are 5000 lei ia 2000lei cit am eu cu 35ani munca prin contributivitate sa se mareasca la cei care au esit la pensie prin contributivitate nu la cei care ultima luna au toate sporurile si pe masa si pa tasu in statele de plata ROVANA PLUNB CIND ERA LA MUNCA LUCRA LA LEGEA PENSIEI SE LUCREAZA IN PROGRES OLGUTA ANVELOPA NU SUSTINE DACA NU SE TRECE DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT CONTRIBUTIILE BUDAI II PLIGE PA SENIORI CA AU PENSII MICI DE CE NU LE A DAt cit a fost la guvernare EU care am lucrat in acord global ne mareste in 2021 de ce //?

  2. Radu

    2020-06-27T18:01:50+03:00 at 18:01

    Îi rog pe domnii Tăriceanu și Ponta să repare greșeala de anul trecut și să dea jos guvernul Mandolină ca ajungând interimar să nu poată proroga legea pensiilor.Eu această dorință o am.

  3. Popa Maria

    2020-06-27T16:25:15+03:00 at 16:25

    Sa dea Dumnezeu sa faca dreptate ca am muncit o viata de om si iau cit cei cu 10 anii poate si m ai putin .
    Alt voturile ii dam pe totii jos

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top