Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

27.06.2020
Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

Punctul de pensie ar trebui să se mărească începând cu data de 1 septembrie 2020. Deși până în prezent nu a fost luată o decizie clară cu privire la majorarea pensiilor, există indicii clare că pesionarii se vor bucura de o mărire a pensiei. Fostul președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălab, a vorbit într-un interviu despre acest subiet de mar einteres pentru români.

Ce se va întâmpla cu punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020

Premierul Ludovic Orban a declarat în repetate rânduri că își dorește să mărească pensiile românilor, însă totul depinde de buget, având în vedere situația critică în care a intrat economia României odată cu pandemia de coronavirus. Doina Pârcălabu vine cu completări în acest sens și susține totodată cele spuse de premier.

„Suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei. Valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu.Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest momen“, a declarat fosta șefă a Casei de Pensii.

Fostul președinte al  CNAS a confirmat faptul că majorarea punctului de pensie depinde în totalitate de încasările la bugetul de stat și de evoluția indicatorilor macroeconomici.  Decizia va fi luată pe baza unor calcule foarte stricte.

„Deocamdată toate discuțiile care se poartă au în vedere ceea ce se întâmplă cu evoluția indicatorilor macroeconomici, în speță evoluția încasărilor la bugetul de stat. Noi știm că bugetul asigurărilor sociale este susținut prin subvenții pe partea de deficit din bugetul de stat.

Mai mult decât atât, dacă discutăm de indemnizația socială minimă pe care o acordăm pensionarilor cu venituri mai mici de 700 RON în sensul că aceste venituri sunt rotunjite la acest cuantum de 704 RON și această modificare a valorii punctului produce efecte pentru acele persoane pentru că li se modifică partea de contribuție care este suportată parțial din bugetul asigurărilor de stat și parțial din bugetul de stat sunt tot felul de calcule care se fac pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale și pentru asigurarea fondurilor din bugetul de stat“, a mai spus Doina Pârcălabu.