Connect with us
Ministrul de Finanțe, despre dublarea alocațiilor: „Nu este prevăzută în buget”

Economic

Ce spune Ministrul de Finanțe despre mărirea pensiilor și a alocațiilor

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a vorbit despre cheltuielile din aparatul bugetar care ar trebui reevaluate pentru a lua o decizie în legătură cu mărirea pensiilor și a alocațiilor. Ministrul a evitat să dea un răspuns clar când a fost întrebat despre aceste măriri de mult promise.

Ce spune Ministrul de Finanțe despre mărirea pensiilor și a alocațiilor

„Înseamnă presiune pe buget și da, va trebui să luăm câteva decizii importante în ceea ce privește cheltuielile pentru tot anul. Nu pot să vă spun acum care sunt acele categorii de cheltuieli, pentru că analiza este în curs”, a declarat ministrul Florin Cîțu, la Digi24.

Ministrul a precizat că deficitul bugetar pentru anul în curs crește semnificativ din pricina tuturor măsurilor luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

„Rolul este de a ne asigura că oamenii primesc ajutoare, pensii, salarii, dar nu va fi ușor și e necesară o reevaluare a întregului buget pe tot anul”, a declarat Florin Cîțu, luni, la finalul ședinței de guvern.

Ministrul a explicat la Digi24 ce presupune de fapt reevaluarea bugetară.

„Ne vom uita dacă în cheltuielile pe care le avem anul acesta există cheltuieli neesențiale, la care putem să renunțăm și să mai reducem din presiunea asupra bugetului. Asta pe de o parte. Dar în același timp, ne uităm și la capitolele importante din bugetul de cheltuieli, unde putem să amânăm o parte din cheltuieli pentru anul viitor. Cum vom avea această analiză, vom ieși cu ea, sper ori la momentul rectificării, ori imediat după”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a evitat să dea un răspuns clar atunci când a fost întrebat despre mărirea pensiilor și a alocațiilor care era prevăzută în a doua jumătate a acestui an.  Ministrul a precizat că acestea erau prevăzute în bugetul inițial, dar trebuie luată în considerare și execuția bugetară.

„Când am început anul, bineînțeles că am alocat bani în buget (pentru pensii și alocații mărite – n.r.). De fiecare dată, am spus însă că depinde de execuția bugetară. Tot timpul trebuie să ne uităm atent la execuția bugetară și vedem concluziile după aceea. Dar ne uităm la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli.

Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creștere semnificativă a cheltuielilor, vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o sumă semnificativă pentru șomaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, și mai avem și alte cheltuieli pentru ajutor social, asta înseamnă că vom cheltui foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar crește, estimarea pentru tot anul crește, ceea ce înseamnă că și necesarul de finanțare crește”, a arătat ministrul de finanțe.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top