Connect with us
Ministrul de Finanțe, despre dublarea alocațiilor: „Nu este prevăzută în buget”

Economic

Florin Cîțu: Explică cum își pot amâna / suspenda românii ratele la bancă

Florin Cîțu a explicat aseară într-o conferință de presă cum își pot amana românii ratele la bancă, la creditele ipotecare, prima casă, carduri d credit sau leasing.

Florin Cîțu: Bună seara! În ședința de guvern a fost aprobată o Ordonanță de urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare a anumitor categorii de debitori. În această seară am să vă prezint câteva elemente importante din această ordonanţă. Urmează ca normele de aplicare să fie aprobate prin hotărâre de guvern și publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.

În primul rând, debitorii, cine sunt cei care pot să beneficieze de această ordonanţă?

Persoane fizice sau juridice. Aici includem pe toată lumea, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Excepţii, bineînţeles, sunt instituţiile de credit definite de OUG a Guvernului 99/2006. Deci, toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit.

În al doilea rând, pe ce perioadă se pot suspenda ratele?

La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă, la cererea debitorului, cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci, ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare: debitorul poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

De ce am făcut acest lucru? Pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe o perioadă de o lună, două sau trei luni. Le-am oferit această flexibilitate. În ceea ce a circulat până acum în spaţiul public, se suspenda pe o perioadă de nouă luni şi foarte multe persoane poate că nu ar fi vrut acest lucru.

Cine, dintre persoanele fizice sau juridice, poate să acceseze această facilitate?

Având în vedere că decizia Asociaţiei Băncilor Europene şi decizia Băncii Centrale a venit în urma pandemiei de COVID-19, iar decizia Băncii Centrale din România se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută la aliniatul 1, deci, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Aici, iarăşi, vom discuta în norme ceea ce înseamnă acest lucru, direct, este foarte clar, indirect, vom spune acolo, dar vedeţi că este o plajă largă de persoane fizice care pot să acceseze această facilitate, pentru că astăzi, în România, cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect.

Până când se pot face aceste cereri, cei care doresc suspendarea ratelor?

Cel mai târziu, până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Deci, vorbim de următoarele două săptămâni, trei săptămâni, trebuie să se facă solicitarea către instituţiile financiar-bancare.

Ştiu că, iarăşi, era o întrebare în spaţiul public, ce se întâmplă cu dobânzile în momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. Articolul 4 a stipulat că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă.

Excepţia creditelor ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să-i ajute pe cei cu credite ipotecare. Şi în articolul 5 spunem foarte clar: „statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare”. Deci în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă să fie plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării.

Așa cum am spus, aplicarea ordonanței se va face după momentul în care vor fi elaborate și publicate normele de implementare, inclusiv modalitățile și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor de stat în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgenţă. Eu cred că oricum săptămâna viitoare o să fim gata şi cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele deja împreună cu sistemul bancar și cu Banca Națională și sper să fie operabile săptămâna viitoare. Acestea au fost elementele principale din această ordonanță. Înțeleg că mai sunt întrebări.

Reporter: Această solicitare de suspendare la plata ratelor dacă se poate face pe parcursul celor două luni, oricând pe parcursul celor nouă luni?

Florin Cîţu: Nu! Solicitatea se face cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă  pe teritoriul României. Se poate face atât prin sistem electronic, letric sau prin telefon. Bineînțeles că nu este nevoie de semnat acte adiționale, pentru că se face la cererea clientului. Nu va fi nevoie de semnarea de acte adiționale pentru suspendarea plății ratelor pe această perioadă.

Reporter: Sunt condiţii referitoare la nivelul de venit, gradul de îndatorare…?

Florin Cîţu: Nu, se aplică persoanelor, așa cum am spus, afectate direct sau indirect, ale căror venituti au fost afectate direct sau indirect. În același timp, se aplică persoanelor care nu au restanțe la momentul în care au făcut această solicitare.

Reporter: Capitalizarea ratelor de dobândă va însemna creşterea principalului şi implicit a ratelor. Dacă dobânda va fi garantată de stat și nu suportată de stat, ce sens are garantarea, dacă oricum aceste dobânzi intră în capitalul creditului, deci vor crește suma de plată? Nu ar fi o dublă plată?

Florin Cîţu: Nu, nu este o dublă plată. Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate că după această perioadă nu toți pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetățenilor şi după aceea statul va recupera de la cetăţeni pe o durată mai lungă această dobândă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor.

Florin Cîţu: A doua ordonanță de urgență se referă la măsuri fiscale pe care le-am aprobat în această şedinţă de guvern și avem două articole. În primul rând, pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, există o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat pe 25 aprilie 2020, astfel: 5% pentru contribuabilii mari stabiliţi potrivit Ordinului nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili, 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți potrivit Ordinului nr. 3.610/2016 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii și 10% pentru ceilalți contribuabili, care nu se încadrează la litera a și b. Şi, articolul 2, pentru perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea stării de urgență, medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, organele vamale nu mai solicită plata taxei pe valoare adăugată pentru importurile prevăzute la alineatul 1, iar taxa aferentă importurilor prevăzute la alineatul 1 realizate în cursul perioadei fiscale se evidenţiază de către importatori în decontul prevăzut, deci nu se ia în calcul în acest moment. În acest fel, reducem birocrația și încercăm să aducem cât mai multe importuri în ţară ale acestor materiale fără să mai stăm să plătim TVA în vamă şi să întârziem acest proces.

Acestea sunt cele două ordonanțe pe care Ministerul Finanţelor le-a avut în această seară și voiam să vi le prezint. În zilele următoare, bineînţeles, vom mai discuta despre ele şi săptămâna viitoare vom veni cu normele de aplicare a ordonanţei pentru suspendarea ratele de credite pentru persoanele fizice și juridice. Mulțumesc mult!

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top