Connect with us
Cresc pensiile speciale! Anunțul făcut de ministrul Muncii

Economic

Cresc pensiile speciale! Anunțul făcut de ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat vineri că pensiile speciale vor crește odată cu celelalte, deoarece acestea sunt compuse din din două părți: una de la bugetul de stat care nu se modifică și una care se calculează în funcție de cotribuitivitate.

Cresc pensiile speciale! Anunțul făcut de ministrul Muncii

Subiectul pensiilor speciale este unul extremd e controversat, însă cu toate acestea toți cei care beneficiază de astfel de pensii se vor bucura de bani mai mulți odată cu majorarea mult așteptată. Violeta Alexandru a explicat vineri cum este posibil. Începând cu  data de 1 septembrie, punctul de pensie se va majora de la 1.365 de lei la 1.442 de lei, iar pensia minimă va ajunge la 800 de lei. Având în vedere că pensiile speciale sunt compuse și dintr-o parte care se calculează pe baza contributivității și acestea vor crește.

”Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivității, care prin schimbarea anunțată de domnul ministru (Cîțu – n.r.), în mod automat vor crește, respectiv o parte – consistentă – care vine de la bugetul de stat și care în mod evident nu are niciun impact”, a spus Violeta Alexandru.

Ludovic Orban a vorbit și el pe marginea acestui subiect, făcând precizări importante pentru toți cei care au solicitat. o creștere etapizată a pensiilor, sau una în funcție de sumele pe care pensionarii le primesc. Premierul susține că ar fi o nedreptate imensă să crească numai pensiile mici, făcând astfel o majorare diferențiată.

„Am văzut o întreagă discuție legată de modul în care să se facă această majorare. Fac o precizare, că mulți au spus să creștem pensiile mici, să facem o creștere direct proporțională cu mărimea pensiilor. Acest lucru nu este posibil, pentru că principiul care stă la baza acordării pensiilor pe contributivitate este principiul contributivității. Noi nu doar majorom pensiile efectiv, noi majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferențiată, procentual la nivelul pensiilor, practic am crea niște nedreptăți imense și am încălca grosolan principiul contributivității”, a spus Orban.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

3 Comments

3 Comments

  1. Traiannn

    2020-08-15T15:48:27+03:00 at 15:48

    Manipulare ordinara ! NU cresc pensiile speciale , ci, doar partea ce se bazeaza pe CONTRIBUTIVITATE.

    Sa va fie rusine !

  2. nae

    2020-08-15T15:37:12+03:00 at 15:37

    Am inteles ca aceste pensii speciale se acorda si pe timpul activitatii si dupa.Si ma refer aici la cazuri concrete:Victor Ciorbea,Valer Dorneanu,Renate Weber,judecatori si procurori despre care am citit ca primesc aceste pensii speciale.Adica primesc pensii inainte de a iesi la pensiesi bineinteles ca primesc si pensie speciala si salariu,iar dupa ce ies la pensie,primesc doua pensii.Pai cum e posibil asa ceva?Daca statul nostru vrea sa recompenseze niste angajati pentru ca,vezi doamne isi rup oasele cu atata munca,sa le dea salariul corespunzator cantitatii,calitatii si importantei muncii depuse.pensia este undrept care se acorda dupa incetarea activitatii.Poate ma lamureste cineva si imi spune cum e corect.

    • Ion

      2020-08-15T18:20:48+03:00 at 18:20

      Aceste persoane se pensionează dar legea le da dreptul că după ce s-au pensionat pentru limita de vârstă să contribuie activitatea putând cumula pensia cu salariul.pana acum doi ani nu se putea cumula pensia cu salariul decât dacă după pensionare lucrai strict in mediul privat.dar apoi legea s-a schimbat și se poate cumula pensia și cu salariul din sistemul de stat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top