Economic

Cum să îți recuperezi banii dacă ai luat amendă în stare de urgență

România este fruntașă la numărul de amenzi acordate în regimul stării de urgență și tot mai mulți oameni acuză că Poliția Română ar face abuz de această situația. Astfel, mulți consideră că nu au fost amendați pe bună dreptate. În acest sens, au fost făcute mai multe sesizări către Avocatul Poporului, care a și reacționat. Acesta a făcut o sesizare la CCR, prin care cere analizarea situației din prezent în ceea ce privește amenzile românilor. CCR a răspuns solicitării. Află cum îți poți recupera banii dacă ai luat amendă în stare de urgență.

Cum să îți recuperezi banii dacă ai luat amendă în stare de urgență

Avocatul Poporului a declarat că Guvernul ar trebui să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru a fi anulate amenzile din timpul pandemiei, primite pentru nerespectarea stării de urgenţă. Ea a declarat că a primit peste 100 de mii de plângeri de la oamenii care se cred neîndreptățiți. Acest număr mare spune că ar aglomera și îngreuna activitatea instanțelor.

„Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe.”, a spus Renate Weber.

CCR a admis sesizarea avocatului și a decis că amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale. Astfel, Avocatul Poporului susține că cele 300.000 de oameni care au fost sancționate în acest timp vor trebui să  să conteste amenda la tribunal dacă vor să primească înapoi banii.

Termenul legal de contestare a unei amenzi contravenționale este de 15 zile de la primirea procesului verbal. Astfel, Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a vorbit despre cei care au luat amendă în stare de urgență. El a declarat că cei care au efectuat deja plata amenzii și au trecut 15 zile de la procedură nu-și mai pot primi banii înapoi.

Acest site foloseste cookies.

Read More