Economic

Decizie de ultimă oră! Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Parlamentarii au decis azi să voteze acest proiect important, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă. Au fost 357 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”. Dintre toți cei care au participat la vot, cei 30 de parlamentari UDMR nu au votat.

Pensiile speciale au fost eliminate

Astăzi s-a votat eliminarea pensiilor speciale. La vot au participat toate partidele, dar cei din UDMR nu și-au exprimat voturile. Nu a existat niciun vot care să se opună acestui proiect.

Fostul premier Ludovic Orban a declarat miercuri că nu susține impozitarea pensiilor speciale, pentru că nu este o soluție bună impozitarea doar a veniturilor din pensii, ci ar trebui să fie luate alte măsuri în acest sens.

„Nu este o soluție. Nu poți să impozitezi doar veniturile din pensii. Există principii constituționale privind justa distribuție a sarcinei fiscale. Când impozitezi, impozitezi veniturile în sine, nu veniturile dintr-o anumită natură. Nu poți să impozitezi diferențiat doar pensiile și celelalte venituri din salarii sau dividente să nu le impozitezi”, a declarat Orban.

Kelemen Hunor a declarat marți că orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui trebuie să fie impozitată cu 99% pentru valoarea care depășește salariul șefului statului. Kelemen crede că pensiile speciale de 70.000 de lei sunt „o aberație” care „nu se poate justifica” și nu ar trebui să existe pensii cu o asemenea valoare. El a subliniat faptul că militarii și parlamentarii nu ajung la aceste sume, ci unii magistrați.

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale. Aproximativ 870 de foști parlamentari primesc o astfel de pensie, de până la 70.000 de lei. Amendamentul USR-PLUS care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată poate fi contestat la CCR pentru că legea fundamentală, Constituția prevede că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Acest articol a fost actualizat la: 2021-02-17T19:22:02+02:00 19:22

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More