Connect with us
Florin Cîțu: Creșterea pensiilor cu 40% rămâne în buget

Economic

Florin Cîțu: Creșterea pensiilor cu 40% rămâne în buget

Flori Cîțu a anunțat astăzi prevederile noii rectificări bugetare și a ținut să precizeze faptul că majorarea pensiilor cu 40% rămâne în buget. Nici taxele nu vor crește în acest an, Cîțu motivând că aceasta este o lecție învățată încă din anul 2008.

Florin Cîțu: Creșterea pensiilor cu 40% rămâne în buget

Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă susținută astăzi dacă Guvernul ia în calcul creșterea unor taxe pentru firme sau populație până la finalul anului, pentru a ține sub control deficitul bugetar, Florin Cîțu a răspuns:

„În niciun caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția principală a crizei din 2008-2009 a fost exact acesta: nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză, pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie.

Din contră, injectăm lichiditate în sistem, așa cum am făcut-o și până acum, plătind facturile la timp pentru companii, plătind TVA, am rambursat 4 miliarde de lei TVA în martie. În aprilie rambursăm TVA anticipat, cu control ulterior. Mergem contrar acestei idei”, a declarat Cîțu.

Într-un răspuns la o întrebare a jurnaliștilor, Florin Cîțu a precizat că în rectificare ”nu se schimbă nimic referitor la pensii, ceea ce înseamnă că rămâne valabilă prevederea legată de creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020.

Potrivit proiectului prezentat de Florin Cîțu, la rectificare se duc mai mulți bani spre Sănătate și Muncă. Totodată, 1 miliard de lei merge în plus și la Dezvoltare pentru proiecte de investiții. Deficitul din acest an este preconizat de Ministerul Finanțelor la 6,7% din PIB.

Ministrul le-a mulțumit companiilor mari care și-au plătit toate facturile deja.

„Încasările în martie arată că economia a încetinit, în aprilie vedem totuși că majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi au început să plătească facturile. Apelul meu a fost auzit de companii și și-au plătit taxele.”, a mai completat ministrul Florin Cîțu.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top