Connect with us
Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei. Ce spune Florin Cîțu despre românii cu studii superioare

Economic

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei. Ce spune Florin Cîțu despre românii cu studii superioare

Guvernul României a aprobat majorarea salariului minim brut la 2.300 de lei. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Florin Cîțu. Acesta a declarat că salariul minim pentru studii superioare îngheață la nivelul de anul trecut.

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim

Salariul minim brut a fost aprobat la 1.300 de lei, iar minimul pentru studii superioare a înghețat la nivelul de anul trecut. Actul normativ a fost aprobat miercuri, 13 ianuarie 2021. Cu această ocazie, prim ministrul Florin Cîțu a făcut câteva declarații de presă.

„Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a declarat Florin Cîţu.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei de 2,2 % şi 0,8 % creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020.

Îngheață salariul minim pentru studii superioare

Vești mai puțin bune pentru românii angajați pe posturi care necesită studii superioare. Pentru românii încadrați pe funcții cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an, salariul de bază minim brut pe țară se menține la suma de 2.350 de lei lunar.

Reamintim faptul că la finalul anului trecut, Guvernul a stabilit creșterea salariului minim brut pe țară pentru anul 2021 cu 70 de lei. Astfel, salariul a ajuns de la 2.230 lei la 2.300 lei brut/lunar. Majorarea netă este de 40 de lei, până la 1.386 lei, de la 1 ianuarie 2021.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top