Connect with us
Inițiativă socială pentru dublarea șomajului! Documentul a fost adoptat de Senat

Economic

Inițiativă socială pentru dublarea șomajului! Documentul a fost adoptat de Senat

Senatul a adoptat o inițiativă socială care ar putea dubla șomajul sau ajutorul social pentru sute de mii de români. Declarația a fost făcută de către deputatul Adrian Dohotaru. Legea inițiată de către acesta vine ca sprijin pentru românii care s-au confruntat sau încă se confruntă cu lipsa unui loc de muncă.

Inițiativă socială pentru dublarea șomajului

Inițiativa deputatului Adrian Dohotaru vine în contextul crizei economice provocate de pandemia COVID-19. Foarte mulți români au rămas fără joburi, iar valoarea actuală a șomajului este extrem de mică pentru a întreține o familie.

Documentul a fost adoptat de Senat și mai are de trecut câțiva pași înainte de a fi literă de lege. Inițiatorul cere dublarea șomajului și spune că șomerii din perioada COVID au dreptul la o minimă demnitate.

Concret, prin proiectul legislativ, valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR), pe care se bazează beneficiile de asistență socială (de la șomaj, la venit minim garantat ori alocația pentru susținerea familiei etc.), crește de la 500 de lei la 1250 de lei. Proiectul prevede și o indexare anuală în funcție de creșterea prețurilor.

„Ca să aibă o șansă egală, copiii din familii sărace din mediul rural merită sprijin material din partea statului. Șomerii din perioada COVID au dreptul la o minimă demnitate, nu un șomaj de vreo 500 de lei. Persoanele cu dizabilități merită o mai mare protecție dacă ne dorim o societate incluzivă.
E un impact bugetar de aprox. 1% din PIB prin care ne vom apropia de media cheltuielilor din UE pentru protecție socială. România va face un pas înainte către a deveni un stat social, așa cum prevede Constituția.

Greul va urma în Camera Deputaților cu partizanii statului de forță și ai capitalismului liberal extrem care vor să demanteleze fărâma de stat social și de solidaritate care mai există în România. Mulțumesc campaniei pentru Viață și Muncă Decentă”, a precizat deputatul Dohotaru pe Facebook.

Inițiatorii legii sunt: Dohotaru Adrian-Octavian – deputat Independent, Csép Éva-Andrea – deputat UDMR, Manole Petre-Florin – deputat PSD, Ponta Victor-Viorel – deputat Independent, Simonis Alfred – Robert – deputat PSD și Solomon Adrian – deputat PSD.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

1 Comment

1 Comment

  1. Dan T

    2020-07-23T09:56:16+03:00 at 9:56

    In principiu, majorarea la 1250 lei este normala, 500 lei nu inseamna mai nimic.
    Impactul de 1 % din PIB apreciat de initiatori arata, insa, ca per total cheltuielile bugetare vor fi insemnate. In an de criza KOVID 19 s-ar putea sa nu fie posibil avand in vedere impunerea cheltuielilor suplimentare cu marirea alocatiilor pentru copii si a pensiilor.
    Electoral, initiativa are rost pentru autorii legii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top